Tudtad? Ezért nem eheti a pilóta és a másodpilóta ugyanazt az ételt a fedélzeten
A Murray nevű pilóta a TikTok-on enged betekintést a munkájába: Boeing 747-es pilóta, és rendszeresen posztol friss híreket a mindennapjairól.
A közösségi médiában egy követője arra volt kíváncsi: „Igaz, hogy a két pilóta nem ehet ugyanazt az ételt, ha mindketten rosszul érzik magukat a levegőben?”. A pilóta így válaszolt: „Ez teljesen igaz”. Murray ezután így folytatta: „Mindig két különböző ételt kapunk. Vannak szendvicsek is, meg ilyenek, de én csak a szendvicseket eszem, mert az ételek egy kicsit sz..ok”
Fotó: 123rf.com
Ez a szabály nemcsak az utasszállító repülőgépek, hanem a teherszállító repülőgépek és a katonai repülőgépek járataira is vonatkozik. A szabályt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) biztonsági előírásai rögzítik. A személyzetet minden repülés előtt arra is utasítják, hogy egyenek annyit, hogy a keringésük stabil maradjon. A repülés során ugyanis a koncentráció a legfontosabb. Az ételmérgezés kockázatának elkerülése érdekében nem ehetik a pilóták ugyanazt a fedélzeten.
Mi a helyzet az alkohollal?
Az utasoknak megengedett az alkoholfogyasztás a fedélzeten - a pilóták számára ez természetesen tabu. És nem csak a fedélzeten: a személyzetnek 24 órával a repülés előtt tilos alkoholt fogyasztania. A pilóták nem fogyaszthatnak alkohollal ízesített desszerteket, például tiramisut sem. Szinte minden légitársaság szigorú ellenőrzéseket és minőségi előírásokat alkalmaz a fedélzeti étkeztetésre, hogy minimalizálják az élelmiszerekkel kapcsolatos problémákat.