Soha ne edd meg ezekből az ételekből a maradékot: súlyos bajod is lehet tőlük!

Tiltólista

A tojásban lévő baktériumok szobahőmérsékleten káros szintre is szaporodhatnak, még akkor is, ha már megfőztük vagy megsütöttük, éppen ezért a rántottát vagy az omlettet soha ne melegítsd újra, hanem fogyaszd el azonnal, még frissen. A céklában lévő nitrogén-monoxid vegyületek rosszul reagálnak a hőre: ez azért problémás, mert a nitrátok újramelegítés során nitritekké, majd nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A spenót is ilyen, ugyanis ez a zöldség is gazdag nitrátban, így a legjobb, ha enyhén párolva azonnal elfogyasztjuk, esetleg frissen és nyersen tálaljuk, például saláta formájában. A csirkehúst is érdemes frissen fogyasztani, mert újramelegítve megváltozhat a fehérjeszerkezete, ami emésztési problémákat idézhet elő, és akár gyomorrontáshoz, ételmérgezéshez is vezethet. A rizs szintén veszélyes, mivel ha szobahőmérsékleten hagyják kihűlni, a benne lévő baktériumok, különösen a Bacillus cereus, hőálló toxint termelhetnek, ami újramelegítés után is megmarad, és ételmérgezést okozhat.

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

 

Leadfotó: 123rf

étel