Ezért ne forrald SOHA újra kétszer ugyanazt a vizet

1. Az ásványi anyagok koncentrációjának növekedése

A víz természetesen tartalmaz ásványi anyagokat, mint például kalciumot, magnéziumot, és egyéb oldott anyagokat, amelyek a szervezet számára hasznosak. Amikor először felforraljuk a vizet, a víz párolog, de az ásványi anyagok aránya nem változik jelentősen. Ha azonban ugyanazt a vizet ismételten felforraljuk, az oldott ásványi anyagok koncentrációja megnőhet, mivel további víz párolog el, és egyes anyagok még jobban telítődnek. Ennek következményeként olyan anyagok is felszaporodhatnak, amelyek nagyobb dózisban már kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségre, például fokozhatják a vesekőképződés kockázatát.

2. Káros anyagok felhalmozódása

A csapvízben apró mennyiségben jelen lehetnek olyan anyagok, mint például nitrátok, fluoridok és bizonyos nehézfémek. Ezek alacsony koncentrációban nem ártalmasak, de többszöri felforralás esetén az arányuk megemelkedhet. Például a nitrátok magas koncentrációban történő fogyasztása káros lehet, mert a nitrátok átalakulhatnak nitritekké, amelyek fokozott bevitele káros hatást gyakorolhat a keringési és a légzőrendszerre. Egy másik példa a fluorid, amely kis mennyiségben előnyös lehet a fogak egészségére, de túlzott mértékben akár fogzománc-problémákat is okozhat.

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

3. Az oxigéntartalom csökkenése

A forrásban lévő vízből nemcsak a hőmérséklet változik, hanem az oxigéntartalom is jelentősen csökken, ami befolyásolja a víz ízét és frissességét. Az újraforralt víz „laposabbnak” és „élettelenebbnek” tűnhet, mivel az oldott oxigén és egyéb gázok részben eltűnnek. Ennek következtében a víz íze megváltozhat, amit különösen teázás vagy kávéfőzés során lehet észrevenni, mivel ezek az italok érzékenyek a víz minőségére.

4. Mikrobiológiai kockázatok

Bár a forralás elpusztítja a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok többségét, ha a vizet hosszú ideig állva hagyjuk, majd újraforraljuk, mégis fennállhat a kockázata annak, hogy új baktériumok szaporodnak el benne. Az állott víz meleg környezetben kedvező lehet a baktériumok szaporodásához, és bár az újabb forralás általában elpusztítja ezeket, a víz minősége és íze nem lesz ugyanaz. Érzékenyebb gyomrú embereknél akár gyomorproblémák is jelentkezhetnek.

Leadfotó: 123RF

24 óra