Hogyan működik egy intelligens tengelykapcsoló?

Ha járatosak vagyunk motoros körökben, akkor bizonyára már hallottunk az intelligens, elektronikus tengelykapcsoló rendszerről. Ezt különböző járművekben, autókban és motorkerékpárokban egyaránt alkalmazzák a hagyományos, mechanikus tengelykapcsoló helyett. 

Az úgynevezett E-Clutch technológia lényege a vezetési élmény javítása, a hatékonyság növelése, valamint a jármű fogyasztásának optimalizálása. Jó hír, hogy a motorozás szerelmesei a Szallerbeck Motornál Segura motoros ruházatokkal is felvértezhetik magukat, hogy a vezetési élmény mellett a biztonság is csúcsra legyen járatva.

Az E-Clutch technológia megjelenése

Ez a technológia először a 2010-es évek elején jelent meg, eleinte inkább csak teszt jelleggel, speciális, sportosabb modellekben, majd később a nagyközönség számára is elérhetővé vált, hétköznapi járművekben.

2014-ben a német Volkswagen például bemutatott egy E-Clutch rendszert, amely automatikusan kiiktatja a tengelykapcsolót, ha nincs rá szükség, így segítve az üzemanyag-takarékosságot.

A Honda tökéletesre fejlesztette az E-Clutch rendszert

A Honda saját E-Clutch rendszert alkotott, amelyet a végletekig tökéletesített. Lényege, hogy a tengelykapcsoló ki- és bekapcsolása a vezető beavatkozása nélkül történik, automatikus, elektronikus vezérlés által. A technológia kombinálható kézi, illetve automata váltóval egyaránt.

A japán gyártó úgy alkotta meg a saját modelljeibe beépített rendszert, hogy az a lehető legjobban szolgálja a motorosok kényelmét. Teljes mértékben személyre szabható a működése, ami azt jelenti, hogy ha valaki mégis szeretné manuálisan használni a kuplungkart, arra is van lehetőség. Ez ugyanis továbbra is aktív marad, így mozgatásával a vezető szabályozza a tengelykapcsolót.

A legfőbb funkciók és előnyös tulajdonságok

Motorozás során a vezetőnek nem kell a kuplunggal foglalkoznia sebességváltáskor, hiszen a rendszer automatikusan ellátja ezt a feladatot. Ez hasonlít az automata sebességváltóra, ugyanakkor megőrzi a kézi sebességváltás előnyeit, a fokozatokat a vezető kapcsolja. Motorozás során különösen fontos lehet, hogy tökéletesen a következő kanyarra tudj összpontosítani, az ideális ívre, a megfelelő sebesség és sebességi fokozat kiválasztására. Ebben nyújt segítséget az E-Clutch, ami leveszi a kuplungolás terhét a válladról, ugyanakkor az általad kiválasztott sebességi fokozatban érkezhetsz meg a kanyarba.

Az E-Clutch rendszer nem csupán a vezetési élmény javítását hivatott szolgálni, hanem képes optimalizálni az üzemanyag-fogyasztást, amivel takarékosabb közlekedést tesz lehetővé. Ha pedig maximális biztonságra vágyunk motorozás közben, de a dizájnról sem szeretnénk lemondani, próbáljuk ki a Segura ruházatot! Ez a termékcsalád ötvözi a klasszikus és modern megjelenést, és a gondoskodik a tökéletes komfortról is. Egyszerűen élmény benne a motorozás.

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra