Sokkoló jelentés: 23 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak itthon egy hét alatt

A betegek közül 19-en itthon kapták el a vírust, a 95 %-uk agyvelőgyulladással került kórházba.

Újabb rekordot döntött a Magyarországon egy hét alatt regisztrált nyugat-nílusi lázzal fertőzött betegek száma. A TWN.hu információi szerint így idén összesen már 85 beteget regisztráltak, a szeptember 9. és 15. között talált fertőzöttek közül pedig csak 4 az, aki külföldön kaphatta el a vírust.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményéből az is kiderül, hogy a héten 23 agyvelőgyulladásos beteget jelentettek, közülük 19 eset hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult. "Öt beteget Fejér és Győr-Moson-Sopron, három beteget a fővárosból, két beteget Pest, egy beteget Jász Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegyéből jelentettek" - írja a hatóság.

Az betegségek eloszlása országosan az alábbiak szerint alakul: Budapest (19 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Csongrád-Csanád (5 fő), Fejér (20 fő), Győr-Moson-Sopron (7 fő), Hajdú-Bihar (8 fő), Heves (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (5 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (9 fő), Somogy (1 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Veszprém (4 fő).

A TWN.hu információi szerint a betegek 68%-a férfi, az átlagéletkoruk pedig 62 év, de van közöttük 2 éves és 86 éves is. "A betegek 95,3 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került" - közölte az NNGYK, amivel kapcsolatban korábban a Naphire.hu-nak Rusvai Miklós víruskutató elmondta: helyes döntés, ugyanis így, amennyiben a betegek állapota hirtelen romlik, hamar megkaphatjék a megfelelő segítséget és kezelést. 

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra