Soha többé ne fedd le alufóliával a megmaradt ételt: életveszélyes is lehet
Cseréld másra, ha tudod
Mint kiderült, a baktériumoknak levegőre van szükségük a szaporodáshoz, márpedig egyes baktériumok, mint amilyen a Staphylococcus vagy éppen a Bacillus cereus, komoly megbetegedéseket okozhatnak, mivel olyan toxinokat termelnek, amelyeket a magas hőmérséklet főzés során sem pusztít el. Márpedig ha egy főtt ételt két óránál hagyunk szobahőmérsékleten, ezek a baktériumok rendkívül gyorsan képesek szaporodni, ezt a folyamatot pedig nem gátolja az, ha fóliával fedjük le az élelmiszert, mivel ez a háztartási cikk nem zárja le hermetikusan az edényt, amibe az étel van, így a levegő továbbra is bejut az alifólia alá. Ez lehetővé teszi a baktériumok gyorsabb szaporodását és növekedését, így fólia helyett érdemes beszerezni egy hermetikusan záródó ételhordót vagy tárolóedényt, és ebbe csomagolni a maradékokat, hogy elkerüljük az ételmérgezés és az egyéb megbetegedések kockázatát.
Leadfotó: 123rf