100 km/h-s szél, felhőszakadás, jég és pokoli meleg: 6 vármegyére vörös riasztást is kiadtak

Jó hír: lesznek ma területek, ahol egy hidegfront hatására mérséklődhet a hőség.

A Dunántúl északnyugati, nyugati felén, harmadán ma is nagyobb területen fordulhatnak elő 27 fok alatti (az Alpokalján 25 fok alatti) napi középértékek is. "Másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet" - írja a Hungaromet:

Hőség miatt az alábbi vármeygékre adtak ki riasztást:

Fotó: Met.hu

"Délelőtt a középső országrészben és északkeleten, valamint a déli határ közelében, majd napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki" - írja a meteorológiai szolgálat. Hozzáteszik: késő délutántól az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estefelé a nyugati, északnyugati határ közelében is megjelenhetnek zivatarcellák.

Zivatarok miatt 8 vármegyére másodfokú riasztást is kiadtak: 

"A felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is) mellett viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag és heves zivatarok esetén > 90-100 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti a zivatarokat" - olvasható a meteoorlógiai veszélyjelzésben. Majd elárulták: estére teljesen lecsenghetnek a viharok.

17 vármegyére adtak ki riasztást felhőszakadás miatt:

Fotó: Met.hu

Címlapfotó 123rf.com

24 óra