Soha ne edd ezt a népszerű gyümölcsöt nyáron: nagy bajod is lehet belőle!

Van egy gyümölcs, amit sokan előszeretettel fogyasztanak a forróság beköszöntével, azonban azt csak kevesen tudják, mennyi káros hatása lehet, főleg fogainkra nézve.

Figyelmeztetés

A kánikula hazánkban is beköszöntött, így nem meglepő, hogy minden ember keresi azokat a módszereket és trükköket, melyekkel a legjobban le tudja hűteni magát. Ventilátor, klíma, hideg víz, strand, tengerpart, behűtött dinnye és egyéb finomságok - a leginkább talán ezek azok a bevált praktikák, melyekkel az emberek sikeresen túl tudják élni a nyarat. Van azonban a dinnyén kívül még egy gyümölcs, amit szívesen fogyasztunk ilyenkor, hiszen frissítő hatása van, előre felkockázva is kapható a szupermarketben, így kényelmes választásnak bizonyulhat, ha épp a strandra vagy piknikezni, esetleg kirándulni indulunk. A fogorvos szerint azonban ez a lédús trópusi finomság komoly fogproblémákat is okozhat, ha nem figyelünk oda arra, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk.

mangó káros hatása a fogakra

Mangó és szájhigiénia 

Dr. Andrej Bozic fogorvos szerint a mangóban rengeteg a cukor, ami hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz is, ha nem figyelünk oda a megfelelő szájhigiéniára. "A mangónak magas a természetes cukortartalma, ami táplálja a szájban lévő káros baktériumokat. Ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek erodálják a fogzománcot, ami szuvasodáshoz vezet" - állítja Bozic, aki szerint a probléma súlyosbodhat, ha a gyümölcsdarabok beleragadnak a fogaink közé, ezzel táptalajt teremtve a szuvasodást okozó baktériumok számára. Figyelni kell tehát a szakértő szerint arra, hogy röviddel a mangóevés után alaposan mossunk fogat, ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor legalább tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, esetleg használjunk fogselymet. Ugyanakkor Andrej azt tanácsolja, hogy várjunk legalább 30 percet a mangó vagy más édes finomság elfogyasztása után a fogmosással.

Leadfotó: 123rf

 

24 óra