Memória-szakértő állítja: ezzel a trükkel soha többé nem felejted el, hol van a kulcsod

Ismerős? Bemész egy szobába, és elfelejted, hogy mit is akarsz ott csinálni. Vagy: soha nem találod a lakás-, vagy kocsikulcsot, a mobiltelefonodat. Nos, itt a megoldás.

Charan Ranganath professzor klinikai pszichológus és memóriaspecialista. A napokban egy interjúban nyugtatott meg mindenkit, nem kell a mindennapos feledékenység miatt aggódni. "Valójában normális - és néha még hasznos is -, hogy elfelejtjük az apró dolgokat" - mondta a szakértő a DailyMailnek, aki szerint az agyunkat nem arra tervezték, hogy rögzítse az eseményeket. Arra tervezték, hogy kiszűrje a jövő szempontjából fontos információkat. 

Tehát bizonyos dolgokat el kell felejtenünk, hogy a lényegre emlékezhessünk - őseink számára ez elengedhetetlen volt a túléléshez. Manapság azonban átlagosan naponta 11,8 órányi információval szembesülünk - amiből az emberi agy három-négy óránál többet képtelen megtartani. Így ahhoz, hogy az emlékek maradandóak legyenek, ellen kell állniuk az információk versenyének. A memória-szakértő egy nem akármilyen példával mutatta be, mit jelent ez.

Majd azt is elmondta, hogyan lehet "kijátszani" ezt a rendszert - azaz hogy találjuk majd meg a kulcsunkat és telefonunkat!

Lapozz a folytatásért!

24 óra