Milyen oltásod van? Ilyen betegségeket okozhatnak az egyes korona vakcinák

99 millió ember bevonásával készült tanulmány, aminek az eredmény epénteken jelent meg a Vaccine című nemzetközi folyóiratban. Ez erősítette meg a koronavírus elleni vakcinák ritka mellékhatásait.

Az eddigi legnagyobb oltóanyag-biztonsági vizsgálatban a Covid-19 vakcina két új, de rendkívül ritka mellékhatását fedezték fel. Ezek egy neurológiai rendellenesség és a gerincvelő gyulladása - írja a The Guardian. Az Ausztráliából, Argentínából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról, Skóciából és Kanadából származó tesztalanyok bevonásával végzett vizsgálat azt is megerősítette, hogy a korábban ismert vakcinaszövődmények ritkák. Így a kutatók az is hangsúlyozták, hogy a koronavírus elleni védőoltás előnyei "messze felülmúlják" a kockázatokat.

Fotó: 123rf.com

A kutatáshoz a tudósok anonimizált elektronikus egészségügyi adatokat elemeztek, hogy összehasonlítsák a Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca vakcina beadását követő 13 különböző agy-, vér- és szívbetegség gyakoriságát azzal a gyakorisággal, amellyel ezek a betegségek a világjárvány előtt várhatóak lettek volna a lakosság körében. A vizsgálat nagy pontossággal igazolta az mRNS-vakcinák (Pfizer és Moderna) és a ritka mellékhatások, a myocarditis (szívizomgyulladás) és a pericarditis (szívburokgyulladás) közötti összefüggéseket is. Ezenkívül az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos ritka mellékhatásként megerősítést nyert az izomgyengeséget okozó Guillain-Barré-szindróma és az agyi szinusz trombózis - egyfajta vérrög az agyban - is.

Az AstraZeneca oltás esetében egy új melléhatásra is fény derült.

Lapozz a folytatásért!

24 óra