Milyen oltásod van? Ilyen betegségeket okozhatnak az egyes korona vakcinák

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban az adatelemzés során azonban egy új és szintén ritka mellékhatást - a központi idegrendszert érintő, az agyban és a gerincvelőben gyulladást és duzzanatot okozó poszt-infektív encephalomyelitist - is azonosítottak.

A felfedezés arra késztette a vizsgálatban részt vevő kutatókat, hogy a mellékhatást egy második vizsgálat elvégzésével egymástól függetlenül megerősítsék. Ehhez egy külön adathalmazt is elemeztek 6,8 millió ausztrálról, akik az AstraZeneca vakcináját kapták meg. Nemcsak megerősítették a fertőzés utáni agyvelőgyulladást mint ritka mellékhatást, hanem egy másik ritka mellékhatásként a gerincvelő gyulladásaként ismert transzverzális myelitist is felfedezték. A koronavírus elleni vakcina beadását követően a betegség kialakulásának kockázata azonban mindkét esetben rendkívül alacsony.

Fotó: 123rf.com

Jim Buttery professzor, aki részt vett a vizsgálatban, elmondta: "A ritka mellékhatásokról csak akkor fogunk értesülni, ha a vakcinát már több millió embernek beadták". Ugyanakkor az oltás mellett szólalt fel, mivel például a szívizomgyulladás kockázata például nagyobb a koronavírus-fertőzés esetén, mint az oltás után.

Mindkét betegség súlyos, de a betegek általában felépülnek belőlük - mondta.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra