Tudtad? Erre való a radírgumi kék oldala

A gyártó szerint a keményebb gumi lehetővé teszi, hogy a papírról a finom rostrétegeket is eltávolítsuk. Ez azt jelenti, hogy a füzet rostjaiba mélyebben behatoló tinta is letörölhető - legalábbis elméletben.

A valóság ezzel szemben az, hogy a radír nem a tintát tünteti el a papírból, hanem a papír felső rétegét távolítja el a tintával együtt. Ezért nagyon kell vigyázni, mert ha túl erősen nyomjuk rá a radírt, a papír könnyen ki is szakad.

Fotó: 123rf.com

De hogyan is működik a radír?

A kétszínű radír piros oldala a felületes kis pigmentek eltávolítására alkalmas, ilyen példul a grafit. A mechanizmusban a tapadóerő játszik szerepet. A papír és a ceruza részecskéi is vonzzák egymást, így ha írunk, a grafit a papíron marad. Ha azonban a radírral radírozzuk, a tapadóerő nagyobb lesz a gumi és a grafit közt, így rátapad és a papírról eltűnik. Ugyanez a tapadóerő játszik szerepet abban, ha krétával írunk a táblára.

Radír helyett

A gumi e lenyűgöző tulajdonságát először Edward Nairne fedezte fel 1770-ben, a felfedezést azonban Joseph Priestley természettudós tette közzé először, ezért sokáig őt tartották a radír feltalálójának. Addig az emberek általában szikkadt kenyeret használtak a radír helyett a ceruza eltávolítására.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra