Védje meg munkavállalói egészségét, szerezzen be légzésvédő eszközöket!

Számos munkahelyen, de akár otthoni munkák során is különféle, az egészségüket, testi épségüket veszélyeztető kockázatoknak vannak kitéve a dolgozók, amelyek ellen a munkáltatók a törvények értelmében kötelesek védelmet nyújtani. (X)

Elsősorban a kockázatok mérséklésére kell megoldást találni, de ha ez nem lehetséges, akkor megfelelő védőfelszereléssel és eszközökkel kell felszerelni az egyéneket, amelyeket a munkavégzés ideje alatt kötelesek viselni, és amik használatára meg kell tanítani őket. Az egyéni légzésvédő felszerelések védelmet nyújtanak a viselőjének a levegőben lévő láthatatlan káros szennyeződések ellen, mivel azok súlyos károsodást okozhatnak a tüdőben, az emberi szervezetben. Milyen légzésvédő eszközöket alkalmazhatunk, és milyen esetekben?

Egyéni légzésvédő eszközök

A légzésvédő felszerelések olyan egyéni védőfelszerelések, amelyek megvédik az embereket az egészségre veszélyes anyagok belégzésétől. Vásárolja meg a légzésvédő eszközöket, a gázálarcokat, gázszűrőket az Épkézláb Munkaruha webshopban!

Az egészségre veszélyes anyagok belégzésének gyakori rövid és hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek, előzőekbe tartozik például a fejfájás, a feledékenység, az álmosság, a szédülés és a rosszullét, de hangulatváltozást, szem- és bőrirritációt is okozhatnak. A krónikus hatások közé tartoznak az alvászavarok, a memóriavesztés, a rák, a szervkárosodás, a termékenységi problémák és a legsúlyosabb, a halál.

A légzésvédő eszközök típusai

Mielőtt eldöntené, hogy milyen típusú eszközökre van szükség, fontos elvégezni egy kockázatértékelést, amely pontosan azonosítja a munkahelyi környezet potenciális veszélyeit. Ha megérti, hogy milyen típusú részecskék vagy vegyi anyagok ellen kell védeni a munkavállalóit, akkor elkezdheti keresni a kifejezetten ezekre az igényekre tervezett eszközöket. 

Ezeket a kiegészítőket védelmi szintjük alapján 3 kategóriába soroljuk: karbantartást nem igénylő részecskeszűrő félálarcok, többször használható légzésvédők és komplex légzésvédő rendszerek. 

A védőeszközök szilárd anyagok, folyékony aeroszolok, veszélyes vagy mérgező, illetőleg radiotoxikus hatású gázok és gőzök ellen nyújtanak védelmet. A legveszélyesebb anyagok behatolnak a szervezetbe, lerakódnak a tüdőbe, és hosszú távon légszomjat, illetve daganatos megbetegedést, halált okoznak.

Légzésvédelem a veszélyes munkahelyeken 

Bizonyos ipari alkalmazások megfelelő légzésvédelmet igényelnek a munkavállalók jólétének megőrzése érdekében. Olyan légzésvédő készülékeket kell választani, amelyek maximális biztonságot nyújtanak és megfelelően illeszkednek, illetve megfelelnek a törvényi előírásoknak. De ugyanilyen fontos a munkavállalók képzése, hogy tisztában legyenek, hogy a munka környezettől függően mikor, milyen légzőkészüléket, illetve hogyan kell megfelelően használni.

A veszélyes munkakörökben végeztessen kockázatelemzést, hogy megállapíthassa, milyen egyéni légzésvédő eszközökre van szükség.

24 óra