Több oka van: ezért állnak a stewardessek a repülő ajtajában a beszálláskor

A stewardessek rendre a repülő ajtajában, mosolyogva fogadják az utasokat, így az utazás általában jó hangulatban is kezdődik. pedig nem csak figyelmességből várnak minket ott.

Aki utazott már repülővel, pontosan tudja, hogy a beszálláskor gyakran van apró lökdösődés a fedélzetre menet. Persze, hiszen ki az, aki nem szeretné minél hamarabb megtalálni a helyét, kényelembe helyezni magát, hogy a repülő minél előbb felszállhasson. Biztos sokaknak az eszébe jut az is, hogy ilyenkor nem biztos, hogy a légiutas-kísérőknek a legjobb hely a repülőgép bejárata - pedig rendre ott fogadják az utasokat, többedmagukkal. Természetesen azért is, hogy személyesen üdvözöljék a "vendégeiket". De: nem csak ezért.

Ennek a protokollnak ugyanis több más oka is van.

Fotó: 123rf.com-illusztráció

Az első és legfontosabb a biztonság.

Az is előfordulat ugyanis, hogy a pilótafülkéből már a beszállás pillanatában jelzik, evakuálni kell a gépet. Ilyenkor a személyzetnek is gyorsan kell reagálnia, el kell kerülniük a felfordulást és biztosítani kell, hogy a már fedélzeten lévő, és épp a fedélzetre igyekvő utasok is gond nélkül és gyorsan elhagyhassák a fedélzetet. Ezért - és ezt is meg lehet figyelni - légiutaskísérők a vészkijáratoknál is állnak ezekben a pillanatokban. És addig el sem mozdulhatnak, míg a beszállás be nem fejeződött és az ajtókat be nem zárták. Akadnak olyan repülők is, amelyeknél a vészkijáratoknál állandó személyzet is van. Veszély esetén ők felelnek azért, hogy ezek az ajtók is megfelelően és gyorsan kinyíljanak.

De nem ez az egyetlen ok, amiért a stewardessek az ajtóban fogadnak minket!

Lapozz a folytatásért!

24 óra