Újabb 5 embernél diagnosztizálták a nyugat-nílusi lázat - 10 vármegye érintett már

Már 10 vármegyében regisztráltak nyugat-nílusi láz beteget Magyarországon - tudta meg a Naphire.hu.

Csak az elmúlt héten harmadannyi beteget találtak, mint eddig az egész évben összesen - írja cikkáben a Naphire.hu a nyugat-nílusi lázzal kapcsolatban. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint ugyanakkor a lap megkeresésére azt közölte, a kór terjesztéséért a leginkább a hazánkban honos fajok, mint például a dalos szúnyog a felelősek. Azonban az is kiderült, hánybeteget regisztráltak  Chikungunya-lázzal, Dengue-lázzal és Zika-lázzal Magyarországon idén.

“Hazánkban a 35. héten újabb öt főnél diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázat Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Csongrád-Csanád vármegye, Fejér vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területéről. Ebben az évben így összesen tíz vármegye területéről igazoltak nyugat-nílusi láz megbetegedést” - írta a Naphire.hunak küldött válaszában a hatóság, kérdésükre pedig azt is elárulták, mely egyéb betegségek bukkantak fel idén hazánkban.

“Magyarországon 2023.01.01-2023.09.03. közötti időszakban Chikungunya-lázzal 1 főt, Dengue-lázzal 1 főt, Zika-lázzal 2 főt azonosítottak, ezen megbetegedések tekintetében ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. A betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által” - így az NNGYK.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra