Az érzelmi érettség és a felnőtté válás

Ahhoz, hogy valóban felnőtté válhassunk, nem elég, hogy teljenek-múljanak az évek. Autonóm személyiségről ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha sikerül leválnunk érzelmileg a szüleinkről. De mit is jelent ez valójában? (x)

Mikor beszélhetünk leválásról?

Az érzelmi leválás nem a családunkkal való kötődés megszüntetését jelenti, hanem azt, hogy egy önálló és önazonos függetlenséget valósítunk meg, mind az érzelmek, mind a gondolatok és a viselkedés területén. Az Onlinepszichológus.net szakemberei segítségével a pszichoterápián keresztül feloldhatjuk az elakadásainkat, ha szükségét érezzük.

A függetlenség nem feltétlenül jelent szembenállást, azonban előfordulhat, hogy ellentétes lesz a szülők elvárásaival. Ez természetesen szülhet konfliktust, ám biztonságos kötődés esetén ezt az egyén és a család is képes megfelelően lereagálni, anélkül, hogy komolyabb problémákhoz vezetne.

A család mint alap

A fejlődés során az a helyes út, ha elérjük az egyre szélesebb körű önállóságot úgy, hogy ez nem jelenti a már meglévő biztonságos kötődés sérülését a szülők felé. Az ezekre irányuló cselekedetek egy egészséges család esetén megfelelő megerősítést is kapnak, mindezt anélkül, hogy a biztonságot nyújtó, támogató közeget kellene kockáztatni hozzá.

érzelmi kötődés családhoz önállóság

A család egy komplett rendszer, ahol a tagok egymással különböző alrendszereket alkotnak. A szűkebb családot nevezzük nukleárisnak, de emellett tágabb alrendszerek is akadnak, például ilyen lehet a nagyszülőké. A családok különböznek abban, hogy milyenek a határaik: merevek vagy rugalmasak, illetve átjárhatóak vagy nem. Ráadásul vannak külső és belső határok is. Az előbbi a külvilág felé értendő, a másik pedig a családtagok között.

A belső határok szempontjából az egyik tényező az, hogy mennyire állnak közel egymáshoz a tagok, illetve mennyire elérhetők. A másik pedig az, hogy mennyire stabilak az egyes személyek szerepei. Például a szülő a gyermeki alrendszerbe lépve viselkedhet barátként, illetve a gyerek kerülhet szülő szerepbe is.

Miért fontos mindez az érzelmi leválás szemszögéből nézve?

Mind a tagok, mind az alrendszerek bizonyos szabályok szerint működnek, amelyek között lehetnek tudatosak és tudattalanok is. Ezek, valamint a kötődés jellege hatással vannak arra, hogy hogyan alakul az érzelmi leválás. A kamaszok lázadása is autonómiára való törekvés, amely különösen erős lehet egy túlóvó kapcsolatban.

De hogyan támogathatjuk szülőként gyermekünket a tinédzserkor zivataros időszakában? A pszichológia azt tanácsolja nekünk, hogy a gyerek képességeihez passzoló magas elvárások, a biztonságot erősítő egyértelmű keretek és a bármikor elérhető érzelmi támogatás triója legyen az a háttér, amelyben csemeténk nyugodtan bontogathatja a szárnyait.

Bizonytalanság esetén kérjünk bátran szakértő segítséget, valamint szánjunk időt és energiát arra, hogy átgondolhassuk az aktuális történéseket, működésmódokat. 

életkor