A kutya etetése: mivel, mikor, hogyan? Hasznos tanácsok kezdő gazdiknak

A kutyás gazdik számára az élet számos kihívást tartogat, de a többségnek eleinte talán meg sem fordul a fejében, hogy az etetés kérdése is egy lesz közülük. Hisz a mai kutyák már nem vadászattal szerzik meg a betevő falatot, hanem teljes mértékben az emberre vannak utalva. Mivel az etetést is lehet jól vagy rosszul csinálni, ezért vegyünk is sorra pár alapvető tudnivalót a témával kapcsolatban. (x)

Mit adj enni a kutyusnak?

Triviális kérdés, de azért nem árt egy kicsit beszélni róla. A legegyszerűbb, egyben legjobb megoldás a teljes értékű kutyaeledel, mi például a Kutyakajas.hu Webáruház Julius K9 kínálatát ajánljuk figyelmedbe. 

Az említett márka mögött egy hazai gyártó áll, akik eleinte csak állatfelszereléseket készítettek, de aztán betörtek a tápok piacára is, a termékeik pedig ebben a szegmensben is igen sikeresek.

Egy jó minőségű eledel tartalmaz minden létfontosságú makrotápanyagot, ásványi anyagot és vitamint, így általa biztosíthatod kutyád kiegyensúlyozott és egészséges étrendjét. Egy teljes értékű táp mellett nincs szükség egyéb élelmiszerekre; persze időnként belefér egy kis jutalomfalat, de ezekkel a nasikkal csak csínján bánj, ugyanis igazi kalóriabombák.

Mennyi eledelt adj az állatnak?

A túl sok és a túl kevés ennivaló egyaránt gondokat okoz, így figyelni kell a megfelelő adagolásra. Ehhez használd a gyártó által nyújtott segítséget: minden eledel csomagolásán feltüntetik ugyanis, hogy testméret és súly alapján mennyi a napi ajánlott mennyiség. Ha nem vagy tisztában kutyád ezen adottságaival, akkor hajrá, kapd csak elő azt a mérleget és mérőszalagot! 

Célszerű az eleséget is egy konyhai mérleggel kimérni, hogy ne csak “szemmértékre” történjen az adagolás. Persze ha már gyakorlott vagy, akkor a méricskélés el is hagyható, de az első időszakban nagyon hasznos tud lenni.

kutya etetése időközönként

A fentieken túl vedd figyelembe az állat fizikai aktivitását is: ha egész nap rohangál, és egy nagy udvarban kedvére futkoshat, akkor lehet, hogy érdemes egy kicsit többet adni neki, hisz lemozogja a kalóriákat. Ha viszont kedvenced inkább lustálkodni szeret, és szemmel láthatóan hízni kezd, akkor csökkentsd az étel mennyiségét.

Milyen időközönként kapjon enni a kutya?

Itt nincs kőbe vésett szabály, ki kell tapasztalni, hogy melyik a legkényelmesebb neked és az ebnek egyaránt. Valaki a napi egyszeri etetésre esküszik, míg mások akár két-három részletben adják oda a kutyának a napi mennyiséget.

Érdemes próbálgatni, hogy nálatok melyik válik be jobban. Lehet, hogy a kutya eleve beosztja magának az eleséget, vagyis nem falja be egyszerre az összeset, hanem gyakran rájár az edényére, és mindig csak pár falatot eszik. Itt jó megoldás lehet a napi egyszeri etetés.

Ám ha kutyád őrült módjára veti rá magát a táljára, ahányszor csak megtöltöd, utána pedig kajakómában tölti a fél napot, netán a hasa is megfájdul, akkor oszd el az ételt több kisebb adagra, hogy a falánksága ne okozzon emésztési problémákat.

Fotó: Pexels /Mart Production/

kutya