Tudtad? Ez a három ember utazhat útlevél nélkül az egész világon

Az Európa Unió lakosai személyi igazolvánnyal is utazhatnak a határokon belül, de más országokba már nekik is útlevélre van szükségük. A világon azonban van három kiváltságos ember, akinek arra sincs szüksége sehová.

Sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy akadnak a világon olyan emberek, akiknek nincs útlevélre szükségük, így akárhová elutazhatnak nélküle. Igaz, mindösszesen csak hárman vannak. Ha ki kellene találni, kik ők, az emberek többsége feltehetően az elsők között gondol Ferenc pápára, de mindenkit ki kell ábrándítsunk, ő nincs köztük. Van azonban egy brit állampolgár, aki igen. Sejted, hogy ki? Hát persze, III. Károly király, aki ezt a kiváltságot néhai édesanyjától, Erzsébet királynőtől "örökölte".

Fotó: Profimedia/RedDot

A brit királyi család hivatalos honlapját ugyan még nem frissítették Károly koronázása után, de ez olvasható rajta: "Külföldi utazása során a királynőnek nincs szüksége brit útlevélre. Ehelyett egy olyan dokumentumot állítanak ki, ami a szó szoros értelmében nem útlevél. Ebben ez áll: "Ő Britanniai Felségének államtitkára Őfelsége nevében kéri és felkéri mindazokat, akiket érinthet, hogy az útlevél birtokosának akadálytalanul biztosítsanak szabad utat, és nyújtsanak neki olyan segítséget és védelmet, amilyenre csak szükség lehet". A királyi család többi tagjának viszont van útlevele.

De akkor vajon ki a másik két ember a földön, akinek szintén nimcs szüksége rá? Sosem találnád ki!

Lapozz a folytatásért!

24 óra