Diónyi jég, 80 km/h-s szél, felhőszakadás - Másodfokú riasztást is kiadtak

Brutális viharokra lehet számítani szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzése szerint. Narancsságra riasztást is kiadtak. 

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok, néhol szűrt napsütés várható. "Elsősorban északon, keleten és az Alföldön, másodsorban a Nyugat-Dunántúlon lehetnek záporok, zivatarok, amelyek délkelet felé terjednek. Néhol heves zivatarok is kialakulhatnak" - írja a met.hu Hozzáteszik: a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű. Késő este 19 és 26 fok várható. 

Zivatarok miatt 15 vármegyére adtak ki riasztást, kettőre narancssárgát:

Fotó: met.hu

"A déli óráktól főként az ország északkeleti, keleti felén (ezen belül előbb az Északi-középhegység térségében, később az Alföld északkeleti kétharmadán is), másodsorban a késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl északnyugati, nyugati részén kedveznek leginkább a feltételek zivatarok kialakulásához" - írja az OMSZ a veszélyjelzések alatt. Ott derült ki az is, ma is lehet felhőszakadásokra számítani. Az alábbi vármegyékben:

"A zivatarokat felhőszakadás (ált. > 20-30, lokálisan akár > 40 mm), jégeső (> 1-3 cm-t meghaladó jégszemek), viharos széllökések (ált. > 60-80 km/h) kísérhetik" - írja a met.hu, ugyanakkor hozzáteszik: szélsőséges esetben 90 km/h-t meghaladó szélrohamot, illetve 4-5 cm-t elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni heves zivatarban, illetve annak környezetében. És éjjel sem lesz változás!

Címlapfottó: 123rf.com

 

24 óra