Riasztás: 10 cm hó, hófúvás, jég, zivatarok - Ezekre a vármegyékre adták ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint havazás, hófúvás miatt is figyelmeztetést adtak ki néhány vármegyére. 

A TWN.hu legfrissebb információi szerint borult, csapadékos idő várható csütörtökön. "A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti, délkeleti határ mentén 11, 12 fok is lehet. Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő, nyugaton lesz a hidegebb, míg északkeleten enyhébb az idő" - írja az OMSZ a honlapján.

Fotó: met.hu

A szolgálat veszélyjelzéséből az is kiderül: a mediterrán ciklonhoz kapcsolódó csapadékzónában egyre nagyobb területen vált át az eső havas esőbe, havazásba. "Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (~ 300 m felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében akár 10 cm körül is alakulhat a lehulló friss hó mennyisége. Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több cm-es olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet" - írja a met.hu. 

Havazés miatt is figyelmeztetést adtak ki:

Fotó: met.hu

Az OMSZ előrejelzése szerint ugyanakkor zivatarokra, sőt, akár jégre is lehet majd számítani ma az ország egyes részein. "Csütörtök napközben a keleti, délkeleti határvidék közelében a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (60-75 km/h), esetleg aprószemű jég társulhatnak" - írják. 

Fotó: met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra