Tanulmány készült: ezt látjuk valójában a halálunk előtti utolsó pillanatban

Egy véletlen során derült ki: lehet némi igazság abban, hogy a halál előtti pillanatokban lepereg előttünk az életünk.

Egy 87 éves epilepsziás férfi agyhullámait mérték éppen a tudósok, és amikor épp neurológiai méréseket végeztek rajta, a beteg váratlanul szívrohamot kapott. Így akaratlanul és váratlanul olyan folyamatokkal kapcsolatban kaptak adatokat, amelyek már régóta foglalkoztatják a világot: mi történhet, amikor meghal az ember!?

A felvételek azt mutatták, hogy az agyhullámok a halál előtti és utáni 30 másodpercben is hasonló mintázatot követtek, mint az álmodás vagy az emlékek felidézése.

A tudósok ezért úgy vélik, hogy ez lehet az az "élmény", ami a beszámolók szerint arra a bizonyos életünk filmjének lepergésére utalhat. Dr. Ajmal Zemmar, a Frontiers in Aging Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője a BBC-nek elmondta, ez a tanulmány tényleg egy véletlen műve. "Nem terveztük, hogy elvégezzük ezt a kísérletet vagy rögzítjük ezeket a jeleket" - magyarázta. "Ha filozófiai szintre akarnék lépni, akkor azt feltételezném, hogy amikor a visszaemlékezésünk van, az agyunk valószínűleg inkább a jó dolgokra emlékszik, mint a rossz dolgokra".

Dr. Zemmar az is hozzátette, hogy ez az aktivitás 30 másodpercig tartott, miután a beteg szíve leállt. "Ez lehet az életünk során átélt emlékek utolsó felidézése, amely még egyszer végigfut az agyunkon a halálunk előtti utolsó másodpercekben" - mondta. A tanulmányban ugyanakkor azt is boncolgatják, vajon mikor következik be a halál. Amikor az ember szíve, vagy amikor az agyi tevékenység leáll.

Címlapfotó: 123rf.com-Illusztráció

24 óra