Ne edd meg! Hepatitis vírus miatt hívtak vissza egy népszerű terméket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján tette közzé, a vírus esetleges jelenléte miatt hívja vissz a gyorsfagyasztott terméket.

Hepatitis A vírus esetleges jelenléte miatt hívta vissza a Nébih az Ardo Hungary Kft. 2,5 és az 1 kilogrammos gyümölcsös mix gyorsfagyasztott termékét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtökön a honlapján tette közzé a határozatot, amelyből az is kiderült, a nagyobb kiszerelésű, 2,5 kilogrammos terméknél a 2024. májusi, a kisebb, egy kilogrammosnál pedig a 2024. novemberi minőségmegőrzési idejű temékeket érinti a visszahívás.

 

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

A hepatitis A fertőzések 90 százaléka a webbeteg cikke szerint tünetmentesen zajlik, a lappangási idő pedig átlagosan négy hét. "Ezután jelentkeznek a bevezető tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, a szag- és ízérzékelés megváltozása, fogyás, mérsékelt láz, ízületi fájdalom, kiütések, sötétbarna vizelet- és világos színű székletürítés, jobb bordaív alatti fájdalom. Hasmenés, vagy székrekedés is előfordulhat" - írják, majd hozzáteszik, ezt követően jön a sárgaság, amikor a bevezető tünetek elmúlnak, a beteg közérzete javul.

"Sárga színűvé válik a bőr és a szemek fehérje. A legkifejezettebb sárgaság idején viszketés jelentkezhet, a máj megnagyobbodik" - így a webbeteg.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra