A nőgyógyász válaszol - Dr. Timmermann Gábor az "elkésett generációról"!

Miért „elkésett generáció”?

A késői gyermekvállalás okait boncolgatva sokféle egyéni, és szociológiai magyarázattal találkoztam. Felsorolok pár ilyet, melyeket maguk a hölgyek szoktak mondani: 

„Csak most találtam meg az igazit”

„Tanultam, karriert építettem, ezért most jutottam el idáig”

„Csak mostanra tudtam megteremteni az anyagi alapjait, hogy gyermeket vállalhassak”

„Eddig éltem, pasiztam, kihasználtam az élet adta örömeit. Mostanra végre felnőttem.” 

„Eddig nem akartam” vagy „Eddig nem értem rá”

„Párom nem akart eddig. Most végre ő is szeretné.” 

„Azt hiszem ez az utolsó lehetőségem, ezért döntöttem úgy, hogy belevágok, akár egyedül is.”

„Új kapcsolatom van, szeretném neki is megadni, hogy gyermeke lehessen”

A mostani negyvenes generáció azért más, mert ők még a szocializmusban nőttek fel, de fiatal felnőttként már a rendszerváltozás után éltek. Egyfelől élvezhették ennek előnyeit: tovább tanulhattak, megnyíltak a karrier lehetőségeik, utazhattak, szabadon mozoghattak, liberálisabban élhettek. Másfelől nem kaptak tanácsi lakást, maguknak kellett összegrundolni az első otthont, autót, tandíjat. Belekerülhettek egzisztenciális mókuskerékbe (lakás hitel, autó hitel, albérlet, deviza hitelcsapda). 

Ugyanakkor a jólétet és az egot növelő körülmények, és társadalmi ideál mellett a családalapítás és gyermekvállalás háttérbe szorult. 

Íme a sztárok és gyermekeik!

A párkapcsolatokban is válságos időszakot élünk. A késői gyermekvállalók egy része sok, de rövid kapcsolatot tudhat maga mögött, de többségük hosszú, megfeneklett, utólag üresnek értékelt kapcsolatokra fecsérelték el a fiatalságukat. Mire észbekaptak, vagy a partner hagyta ott őket 35 év felett, vagy ők kapcsoltak későn. Mire egy 35 év feletti egyedülálló nő újra olyan helyzetbe kerül, hogy talál egy komoly kapcsolatot, ahol szívesen gyermeket vállal, és eljut a családtervezési rendelésre, mert magától nem jön össze a terhesség, már hipp-hopp negyven. Kortárs férfiak vagy már elváltak, vagy inkább fiatalabb hölgyeket keresnek, nem pedig egy olyan nőt, akiről tudni lehet, minél hamarabb gyermeket szeretne. Ha szerencsés, és megtalálja azt, akivel családot alapíthat, jöhetnek a nőgyógyászati és meddőségi problémák. 

De miért csökken le a terhességi sikerarány 40 felett? 

  • meddőséget okozó betegség: pl. myoma, endometriosis
  • belgyógyászati alapbetegség: pajzsmirigy, cukor betegség, inzulin rezisztencia, immunológiai és váralvadási státusz változás
  • kimerülőben lévő petefészek működés
  • elöregedett petesejtek: rosszabb minőségű embriók, gyakoribb vetélés, kromoszóma hiba

A nők reproduktív hanyatlása 35 éves kor felett kezdődik, és 40 év felett rohamosan gyorsul. Ha az FSH (peteérés stimuláló) hormon a felső határérték fölé emelkedik, vagy az AMH (anti-Müllerian) hormon közelít a nullához, a spontán teherbeesési sikerarány 1% alatt lesz! Függetlenül attól, hogy valakinek van mellette rendszeres ciklusa, vagy kimutatható peteérése. 

Ha még jók is a hormonok, és van rendszeres peteérés is, a petesejtek elöregedésének folyamata tetten érhető pl. kromoszóma hibák alakulásánál. Egy 20 éves nő esélye arra, hogy pl. Down-szindrómás magzatot hord 1:1500-hoz. Addig egy 40 éves nő esetében 1:100-hoz, egy 43 évesnek már 1:40-hez. Ennek magyarázata két dologban rejlik. A nőkben a petesejtek ugyanis már a megszületésük pillanatában jelen vannak, és szunnyadnak a petefészkekben, miközben a hímivarsejtek a férfiakban folyamatosan termelődnek. A petefészekben lévő petesejtek várakozás közben sérülhetnek. Másfelől, ahogy öregszünk, a sejtjeinkben lévő energia csökken, melyet a mitokondriumok termelnek, és ATP molekula formában tárolnak a sejtjeink. Maga a sejtosztódás nagy energia igényű folyamat. A sejtek lemerülése sajnos hátráltatja a tökéletes sejtosztódást, emiatt következhet be sok hiba a kromoszóma állomány feleződésekor. 

A késői gyermekvállalók petesejt minőség kérdését gyakran a lombik kezelések kapcsán lehet jól nyomon követni. Előfordul, hogy a stimuláció hatására bár sok tüsző érik meg, ennek ellenére a tüszők leszívásakor sok közöttük az üres, petesejt nélküli. Vagy néha lesújtó hír, hogy a petesejtek közül csak kevés termékenyült meg, van kevés lesz a jó minőségű, fejlődő embrió. 

Mi a teendő 40 felett, ha gyermeket szeretne? 

Ha megvan a döntés, hogy gyermeket szeretne, és 6 hónapon belül spontán nem esik teherbe, halogatás nélkül bele kell kezdeni a kivizsgálásba. Az első, a hormon profil: a ciklus 3.-5. napja között mért FSH és AMH, a peteérés után 7-9 nappal mért progeszteron és ösztradiol értéke mutatja meg, hogy mennyire működik még a petefészek. Úgy tűnik ez igen perdöntő a továbbiakat tekintve. A kivizsgálás többi része is fontos: petevezető átjárhatósági vizsgálat, belgyógyászati kivizsgálás: pl. pajzsmirigy hormonok, vércukor + inzulin, véralvadás, immunológia. De ne feledkezzünk meg a partner spermavizsgálatáról sem. Egy nagy felbontású hüvelyi ultrahang vizsgálat sem árt, hogy a termékenységet hátráltató olyan betegségeket is fel lehessen mérni, mint az endometriosis, myoma, adenomyosis, polyp. 

Gyengébb hormoneredmények esetén a sejtek anyagcseréjének fokozására ún. rejuvenáló, megfiatalító kezelést lehet alkalmazni: E-vitamin + koenzim Q10 + mio-inozitol tartalmú táplálék kiegészítőkkel. De vannak eredmények egy androgén hormon a DHEAS szedésével is. A sejtek hormon érzékenysége javítható átmeneti fogamzásgátló tabletta szedésével. Ezekkel a módszerekkel átmenetileg visszaállítható a petefészek működése. De csak átmenetileg, mely néhány ciklust jelent. Ezután a petefészek végleg kimerülhet. 

Utolsó utáni esély: a petesejt donor program

Amikor a fenti állapot végérvényesen bekövetkezik, vagy minden meddőségi kezelés ellenére sem érnek el sikert, az örökbefogadás vagy a petesejt donor program marad. 

Az örökbefogadás nemes dolog, nem is szeretnék lebeszélni senkit róla. Ugyanakkor ha valaki szeretné megélni milyen az anyaság érzése a fogantatástól kezdve, annak a fenti helyzetben már csak petesejt donor program segíthet. 

Ez azt jelenti, hogy egy fiatal, ideális esetben huszonéves, gyermekkel rendelkező hölgy felajánlja a petesejtjeit egy olyan lombik programhoz, melyhez a gyermeket kívánó partner adja a hímivarsejtet, és az így megfogant embriót ültetik be a petefészek kimerülésben szenvedő nő méhébe. A méhet felkészítik, ráhangolják a beültetésre. A siker arány igen magas, akár 90% feletti is lehet, többségükben első beültetésre! Léteznek olyan módszerek, ahol az idősebb hölgy petesejtjében kicserélik a sejtplazmát. Gyakorlatilag magát a sejtmagot átültetik egy fiatal sejtbe. A módszer előnye, hogy így biológiailag ő maradhat az anya, de sajnos a sikerarány 10-20% között mozog, és rendkívül költséges az eljárás. 

Magyarországon csak a donor lombik elérhető, amennyiben megfelel a törvényi előírásoknak a pár: 

  • házasok, vagy regisztrált élettársak
  • orvosilag igazolható, hogy csak donorral lehet gyermekük
  • a donor személye nyílt, nem lehet anonim
  • a donor nem fogadhat el semmilyen anyagi ellenszolgáltatást, és nem állhat kényszer alatt, a petesejtjeit felebaráti szeretetből adja át az igénylőnek, és erről közjegyző előtt nyilatkozatot is tesz
  • a donor számára maximum csak a kezelés és vizsgálatok költségeit téríthetik meg

Ha nincs lehetőség ilyen donorra, akkor a kezelés külföldön végezhető el, ahol az anonim petesejt donor program legális. Nagyon jó a tapasztalatunk csehországi, brnoi központokkal, akikkel szakmai és stratégiai kapcsolatokat ápolunk hazánkban egyedülálló módon. A hozzánk forduló ilyen hölgyeknek segítünk a kapcsolatfelvételben, az idegennyelvű kommunikációban, a kivizsgálásban és kezelésben. Így meg tudjuk adni a gyermekvállalási lehetőséget akár 48 éves korig (a program életkori határa etikai okokból 49 év). 

Várandósan 40-en túl

Ha sikerül a teherbeesés, ideális esetben a várandósság pont olyan szép és zavartalan lehet, mint egy huszonéves korú nőknél. Azonban néhány sajátosságra is oda kell figyelni. 

  • a késői gyermekvállalók veszélyeztetett terhesek
  • magasabb a genetikai kockázat (kivéve ha petesejt donorral fogant a terhesség, mert akkor a fiatal donor alacsonyabb kockázata érvényesül), emiatt alapos szűrővizsgálatokra lesz szükség (pl. költséges NIPT-teszt, esetleg lepényi vagy magzatvíz mintavétel)
  • magasabb vetélési és elhalási arány
  • gyakoribb koraszülés
  • magasabb rizikó terhességi toxémiára
  • nagyobb esély terhességi cukor betegségre, magas vérnyomásra
  • emelkedett császármetszés arány

 

Összefoglalva

A fentiek alapján kimondható, hogy 40 felett nem ideális gyermeket vállalni, de ha valaki ezt az utat járja, akkor nyugodtan belevághat, akár 48 éves korig. Ha megvan az elhatározás, nem érdemes sokáig halogatni a kivizsgálás menetét, valamint onnantól ne legyen már semmi fontosabb, mert az idővel sajnos az esélyek csak romlanak. 

Kovács Ákos a női princípiumról alkotott véleménye és Kövér László „lányaink önmegvalósításának csúcsa, ha unokát szülnek nekünk” kijelentése után felháborodott a női társadalom. Joggal kikérte magának mindenki, hogy senki ne szóljon bele, hogy ki mikor vállal gyermeket. Én ezt teljességgel el is fogadom. Én csak a szülészeti oldaláról nézem az „elkésett generáció” hölgyeit. Mert be kell látni, hogy egyfelől a nők igenis hadd válasszák meg, hogy mikor vállalnak gyermeket, de másfelől sajnos csak addig tehetik, ameddig a biológiai adottságaik mindezt lehetővé teszik. A tudomány, és a mi munkánk pedig abban segít, hogy a végső időpontot kitolhassuk egy ésszerű határig. 

 

24 óra