Tudtátok? Ezért éppen vízkeresztkor kell kidobni a karácsonyfát!

A Blikk most összeszedett mindent, amit a vízkeresztről tudni lehet, így felelevenítette az ünnepet, amely a karácsony árnyékába szorult az elmúlt évszázadok alatt.

Mikor is van vízkereszt, és mit is ünneplünk? 

"Nálunk a vízkereszt január 6-ára esik, és ilyenkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz. A hagyomány a viktoriánus korszakban kezdődött, és úgy tartják, hogy ha hamarabb dobják ki a fát, az balszerencsét hoz, ha meg vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, akkor egész évben így kell maradjon. Azonban a 19. századig február másodikáig, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig megtartották a díszeket." - írja a Blikk.

De miért is hozna balszerencsét? 

A régi hagyományok szerint január 6-a a karácsonyi ünnepkör utolsó napja. Azt hitték, hogy az örökzöldekben jó szellemek élnek, amelyek áldást hoznak rájuk. Ha azonban nem dobták ki azokat karácsony után, s adták őket vissza a természetnek, úgy abban az évben nem volt jó termés. Sokan ma is hisznek

"A keresztény hagyományok szerint Jézus december 25-én született, azonban a napkeleti bölcsek csak január 6-án érkeztek meg Betlehembe. Régen azt mesélték a gyermekeknek, hogy ha hamarabb leveszik a díszítést, a bölcsek nem találják meg az útjukat, ugyanis a fa tetején lévő csillag jelképezi a betlehemi csillagot." - írja a bulvárlap.

És mit csináljunk a megmaradt fenyővel? 

Ahelyett, hogy kidobnánk az utcára, az igazi fenyőket sok helyen – így például kertészetekben – begyűjtik, illetve újrahasznosítják.

Végezetül megmutatjuk a sztárok lélegzetelállító karácsonyfáit!

Kattints a lélegzetelállító karácsonyfákért!

24 óra