Családi megtakarítások, avagy hogyan érdemes tervezni a jövőre?

A hosszú távú anyagi biztonság megteremtésében a családi megtakarítások jelentik az egyik leghatékonyabb eszközt, így aztán kulcsfontosságú ismerni, pontosan milyen lehetőségek elérhetők ma a piacon.

Tudniillik ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérhessük, általában nem elégséges egy-egy eszköz alkalmazása, sokkal célravezetőbb, ha komplett portfólióban gondolkozunk. Ennek összeállítása azonban meglehetősen komplex feladat, különösképp fiatalabb korban. Tudniillik a húszas, harmincas éveinkben még jóval kevésbé foglalkoztat minket majdani passzív éveink anyagi biztonságának kérdése, ám az alapok megteremtését már ekkor tanácsos elkezdeni. Ezért is érdemes időben elgondolkodni az elérhető nyugdíj előtakarékosságokon. Emellett a rövid- és középtávú tervekre is nagy fókuszt kell helyezni, mindezt úgy, hogy a díjtételek nagyobb távlatokban se okozzanak majd megoldhatatlan problémákat. Jól látszik tehát, hogy a befektetési csomagunk megválasztása alapos körültekintést igényel.

Családi megtakarítások - így tervezzünk

Többféle elgondolás alapján is haladhatunk, ám a szakértők ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy mindig kulcsfontosságú tényezők vizsgálatával kezdjünk. Első lépésként azt kell megnéznünk, rendelkezünk-e biztonsági tartalékkal. Ez nagyjából 6-12 havi bevételünknek megfelelő összeg, amelyet könnyen hozzáférhető formában kell tartani. Mivel ez a családi megtakarítások egy olyan eleme, ami kifejezetten vészhelyzetre van félretéve, tanácsos ezt a pénzt egyáltalán nem lekötni, így az szükség esetén akár pár órán belül a rendelkezésünkre állhat. Erre a célra a készpénz tűnik a leglogikusabb választásnak, ám ne felejtsük el, hogy ez meglehetősen sérülékeny, ezért a tartalék egy részét ajánlott bankszámlán, vagy letéti jegyben tartani. Miután ez megvan, következhetnek a valódi befektetések. Ezek vonatkozásában a futamidőt, a különféle díjtételeket, valamint az elérhető hozamot kell elemezni. Utóbbi kapcsán feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a várható kamat mértéke általában szorosan összefügg a vállalt rizikó nagyságával. Emiatt aztán sorsdöntő lehet, mekkora stressztűrő képességgel rendelkezünk, hiszen ha egy eszköz folyamatos nyomással jár, az hosszú távon biztosan problémákhoz vezet majd. Az ebből adódó gondokat portfóliónk diverzifikálásával eredményesen kiküszöbölhetjük. A kockázat porlasztása a különböző rizikójú elemek együttes használatával érhető el, ám ez nagyon precíz tervezést igényel, emiatt szerencsés, ha mindezt független pénzügyi tanácsadó útmutatásai alapján végezzük el.

Időben készüljünk fel a nagyobb kiadásokra

Körültekintően összeállított portfóliónk kis túlzással ezt követően szinte magától működik majd és így már kellően felkészültekké válunk mind a nem várt kiadások, mind pedig a rövid- és hosszabb távú terveink finanszírozására. Ugyanakkor az igazán jelentős ráfordítást igénylő tervekkel kapcsolatban még így is érdemes jó előre gondolkoznunk. A családi megtakarítások tekintetében a legnagyobb megterhelést rendszerint a saját otthon megvásárlása - illetve felépítése - jelenti. Ezt gyakorta csak hitel közbeiktatásával lehet megoldani, illetve nem szabad megfeledkeznünk a különféle otthonteremtési támogatásokról sem, szem előtt tartva, hogy azok folyamatosan változnak. 2024-től a CSOK helyébe lépett a CSOK Plusz. Ugyancsak számolni kell a Babaváró hitel lehetőségével is, ha a családbővítés is tervben van. Legyünk tehát nagyon előrelátók, elemezzük minden részletre kiterjedően a piacon található lehetőségeket és ha kétségeink támadnának, vagy nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, kérjük független pénzügyi szakértő segítségét.

24 óra