Van mód a nyílászárók házilagos szigetelésére

Az utólagos hőszigetelés jelentős költség lehet, nem beszélve a munkálatok időigényéről, ráadásul télen a hőmérséklet nem teszi lehetővé a kivitelezést. De mégis tehetünk valamit, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ráadásul anyagilag sem megterhelő a nyílászárók résszigetelése. Milyen módszerekkel oldható meg?

Miért van szükség a szigetelésre?

A drasztikusan emelkedő energiaárak és a klímaválság miatt az energiahatékonyság az egyik legfontosabb követelmény az épületekkel szemben, de nem hanyagolható el az a tény sem, hogy egy jól szigetelt épületben kellemes klíma uralkodik télen-nyáron, és a rezsiköltségek sem viszik el a teljes költségvetésünket. Építéshez, felújításhoz válaszd a Festékpalota.hu korszerű szigetelőanyagait!

Szerencsére a szigetelés utólag is kivitelezhető, akár a homlokzatokról, akár a nyílászárókról van szó, így megoldást jelenthet a magas energiaköltségekre, ugyanis az az épületszerkezetek hőveszteségének mérséklésével jelentősen csökkenthető. További előnye lehet, hogy megszünteti a hideg falfelületek okozta penészedést, igaz, a túlzottan szigetelt otthonokban a légmozgás megszüntetésével az meg is jelenhet. Mindenesetre jobban fogjuk magunkat érezni, ha a meleg a házban marad, és nem az utcát fűtjük. 

Ha lobog a függöny…

A nyílászárók résszigetelésének hiánya kellemetlen lehet, ugyanis szeles időben huzatot okozhat, ráadásul nemcsak régi, hanem új, műanyag ablakok esetén is szembesülhetünk vele. Persze ezáltal biztosított a folyamatos, természetes légcsere, de ez nem vigasztal, ha lobog a függöny és fázol az ablak közelében. 

Megoldás szerencsére van, amennyiben időben, még a tél beállta előtt gondolsz rá, választhatod a tartósabb és cserélhető, nútmarásos ablakszigetelést. Ehhez szakembert kell hívnod, aki a nyílászárók nútjába mart résbe helyez el tömítést. A másik 2 módszer akár házilag is kivitelezhető. 

Hogyan készítsd el a résszigetelést?

Kevésbé tartós, azonban gyors és olcsó megoldást kínálnak az öntapadó szivacs, gumi vagy szilikon szigetelőszalagok, amelyek felhelyezése egyszerű. Fontos azonban, hogy jól válaszd meg a méretet, illetve alapos tisztítás és zsírtalanítás után száraz felületre ragaszd fel. Amennyiben mállik az ablak festése, mielőtt nekiállsz, a jobb tapadás érdekében le kell csiszolni, el kell távolítani. Figyelni kell arra, hogy a szalagok toldása nem ajánlott, így az ablak teljes hosszában kell mérni, illetve felragasztásakor nem szabad nyújtani, mert nem lesz stabil a tapadás.

Akril tömítős résszigetelést is alkalmazhatsz olyan esetekben, amikor a régi faablakok vetemedése miatt a hézagok változó méretűek, és kész idomokkal nehéz lenne megjavítani. A tömítőanyag csiszolás után kinyomópisztoly segítségével vihető fel, előnye, hogy teljes száradás után festhető.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

24 óra