Ismerjük meg kicsit közelebbről a diszperziós festékeket!

Időnként mindannyian kedvet kaphatunk ahhoz, hogy megváltoztassuk a falak színét, és ezzel egy kicsit hangulatosabbá, stílusosabbá tegyük az otthonunkat. Ez esetben azonban van egy feladat, amit nagy körültekintéssel kell elvégezni: ez nem más, mint a megfelelő festék kiválasztása.

A falfestéshez remek alternatívát kínálnak a magas minőséget képviselő diszperziós festékek, azok ugyanis számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Mindamellett, hogy kényelmesen lehet dolgozni velük, tökéletes végeredményre tehetünk szert - ennél több pedig nem is kell, ugye?

Ne aggódjunk, ha még nem rendelkezünk velük, a Bíborfesték Üzletház diszperziós festék kínálatából bármikor be tudjuk szerezni őket, természetesen abban az árnyalatban, amelyik az ízlésünknek megfelelő. Most pedig nézzük meg kicsit közelebbről is a diszperziós festékeket!

Mit hívunk diszperziós festéknek?

Mindenekelőtt azzal érdemes tisztában lennünk, hogy pontosan mit jelent ez a kifejezés. A “diszperzió” valójában egy többfázisú rendszert takar, ami azt jelenti, hogy ezek a festékek több részből tevődnek össze.

Egyrészt tartalmaznak vizet, másrészt pedig van bennük egy úgynevezett eloszló anyag. Ez utóbbi összetevő általában valamilyen műanyag, jellemzően sztirol, vinil, akrilát vagy sztirol, ezek azok az alkotóelemek, amik nagymértékben meghatározzák ezeknek a termékeknek a jellemzőit.

A diszperziós festékeknek megvan az az előnyük, hogy nagyon könnyen, s ezáltal gyorsan lehet dolgozni velük. Amikor felvisszük őket a falra, szépen elterülnek a felületen, ennek köszönhetően pedig egységes végeredményt lehet elérni. 

Hogyan kell használni ezeket a festékeket

Mielőtt bármit is csinálnánk, először is alaposan elő kell készíteni a falfelületet a festésre. Ha korábban is volt már festve, akkor el kell távolítani a régebbi festékréteget, amit kaparással tudunk megtenni. Ezt követően jöhet a csiszolás és a glettelés, amivel ki tudjuk javítani a kisebb-nagyobb hibákat, egyenetlenségeket. Sok esetben szükség lehet az alapozó használatára is, hogy biztosítsuk a megfelelő szívóképességet, illetve tartósabbá tegyük a festést.

Felvitel előtt a diszperziós festéket alaposan fel kell keverni, majd ecsettel, hengerrel vagy szórófejes eszközzel tudjuk felvinni a falra. Ha tökéletes fedést szeretnénk elérni, akkor szükség lehet arra, hogy több réteget is felvigyünk. Ennek nincs semmi akadálya csak arra kell ügyelnünk, hogy türelmesen várjuk ki a száradási időt.

A fal hőmérsékletére is figyelni kell!

Festéskor van még egy fontos dolog, amire mindenképp ügyelnünk kell, ez pedig nem más, mint a fal, valamint a helyiség hőmérséklete. Mindig olvassuk el az általunk választott termék útmutatóját, de általánosságban elmondható, hogy ezeket a termékeket 30 C° foknál magasabb hőmérsékleten nem lehet eredményesen használni.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor nem fogunk csalódni a diszperziós festékekben.

24 óra