Hasznos tanácsok egy proktológustól aranyér ellen

Az aranyeresség kapcsán még mindig sok a tévhit az emberekben, nem tudják például, mitől alakul ki, kik a veszélyeztetettek és milyen módszerekkel lehet megelőzni a betegséget. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amit célszerű betartani.

További jó tanácsokat aranyér ellen az aranyeresseg.hu oldalon is lehet olvasni: az ottani összefoglalást a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai állították össze, akik több éve dolgoznak páciensekkel, így jól tudják, mik a legfontosabb teendők a betegség megjelenésekor.

1. tipp: Táplálkozzunk egészségesen!

Persze ez alapkövetelmény kellene, hogy legyen sok más betegség megelőzése szempontjából is. A végbéltáji panaszok, emésztési rendellenességek kevesebb eséllyel jönnek létre, ha odafigyelünk arra, mit eszünk.

Az aranyeresség egyik okozója a székrekedés, ezért javasolt a rostokban dús táplálkozás. Fontos, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! A teljes kiőrlésű gabonatermékeket válaszuk mindig, ha tehetjük. Együnk sok hüvelyest, magvakat is, de jó még az árpa, a zab is reggelente.

Amiről viszont érdemes lemondani az egészségünk érdekében: a cukros, művi ételek, gyorséttermek kínálata, zacskós és fagyasztott élelmiszerek. Vannak, akiknek a túl fűszeres ételek is sokat ártanak, másoknak a tejtermékeket célszerű kerülnie.

Itt hívnánk fel a figyelmet a sófogyasztásra is! A kellő mennyiség maximum 2300 milligramm naponta: ezt ne lépjük túl!

2. tipp: Igyunk napi 2-2,5 liter vizet!

A vízivás is kiemelkedő jelentőséggel bír az aranyeresség megelőzése esetében. Minimum 2 litert igyunk ebből a folyadékból, de inkább többet. Ahogy az ételeknél, itt is kerüljük a cukrozott verziókat, sőt alkoholt se fogyasszunk a panaszok megjelenésekor.

A kávé és az alkohol ugyanis vizet vont el a szervezetből, így az ürítés is nehezebbé válik, ami könnyen székrekedéshez vezethet: ez pedig, amint írtuk, aranyerességhez.

3. tipp: Változtassunk székelési szokásainkon!

Nagy hiba, amit a legtöbben elkövetnek: hosszú percekig ülnek a vécén a sikeres székelés után is, és nyomogatják a telefonjukat. Mások pedig épp azért “trónolnak” oly sokat, mert nincs székelési ingerük.

Nem szabad azonban így tenni: dolgunk végeztével távozzunk mielőbb a mellékhelyiségből. Törléshez használjunk puha vécépapírt, még jobb a nedves törlőkendő, ami kíméletesen tisztít. Csak akkor menjünk ki a mosóba, ha szükségét érezzük.

Eacute;rdemes elolvasni a témával kapcsolatban a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai által összeállított rövid írást a toalett-tréningről, amely bemutatja, hogyan alakíthatunk ki jó székelési szokásokat.

4. tipp: Mozogjunk minden nap!

Az ülőmunkát végzőknek kötelező, de mindenki másnak is ajánlott a napi 20-30 perces aktív mozgás. Legyen ez séta, futás, jóga, úszás, kerékpározás vagy bármi más, a lényeg, hogy ne tespedjünk egész nap a gép vagy a tévé előtt.

Ha nehezünkre esik a sport, kezdjük a sétával, töltsünk le lépésszámlálót és örüljünk eredményeinknek. Fokozatosan emeljük a terhelést, igyekezzünk minél többet mozogni!

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

24 óra