Így lehet hatékony a napelem hálózati visszatáplálás nélkül

Mi a titka annak, hogy a napelem rendszer hatékonyan működjön hálózati visszatáplálás nélkül is? Technikai értelemben milyen haladó megoldásokra lehet szükség annak érdekében, hogy mindez a gyakorlatban is meg tudjon valósulni? Ennek a kulisszatitkai mögé fogunk betekinteni máris, remélhetőleg sok háztartásnál segítve ezzel a döntést.

Egy fontos technikai tudnivaló a napelem rendszerek kapcsán

Tudni érdemes, hogy el lehet különíteni egyfázisú, illetve háromfázisú hálózati betáplálással rendelkező ingatlanokat. Ez egy kulcsfontosságú információ, ha a visszatáplálás nélküli napelemes rendszer telepítésén gondolkodik az ember.  

Merthogy kihívást jelenthet, ha napelem rendszer telepítése a célunk háromfázisú betáplálás esetén. Ennél a forgatókönyvnél ugyanis bejön a képbe az inverterek szimmetrikus működéséből fakadó jelenség, miszerint a fázisonként megjelenő fel nem használt energiamennyiség egységesen a szolgáltató hálózatába kerül betáplálásra.

Viszont mindez így ebben a formában visszatáplálási korlátozás esetén energiaveszteséget generál. Szakmai berkekben ezt szimmetrikus elven alapuló működésnek szokás nevezni. Olyannyira gyakori, hogy az inverterek 98%-ára jellemző. 

A Wagner Solar Hungária Kft. ennek az energiaveszteségnek a minimalizálásában nyújt megoldást, mégpedig az aszimmetrikus működésre alkalmas inverterek 2%-ába tartozó Solax hibrid invertereinek segítségével. 

Az úgynevezett hibrid inverterek segíthetnek a probléma kiküszöbölésében 

Speciális inverterekről van szó, amelyekkel szorosan együtt tudnak dolgozni egyéb haladó energiafelhasználási megoldásokkal, mint például akkumulátor. Hogy egy konkrét példát is megnevezzünk, a Solax X3-Hybrid G4 terméksorozat modelljei pontosan beleillenek ebbe a sormintába.

Sajátosságuk, hogy az inverter fázisaszimmetria kezelési képességének köszönhetően kontrollálni tudják a fázisonként keletkező energiatöbblet felhasználását. Már önmagában ez is hozzáadott értéket jelentene.

De ehhez jön még pluszban előnyként, hogy az innovatív technológiai fejlesztés kizárólag az ingatlanban található fogyasztók számára adja le a szükséges energiamennyiséget. Magyarul nem feltétlenül történik visszatáplálás a hálózatba.

Így lehet hatékony a napelem rendszer hálózati visszatáplálás nélkül

A fentebb említett korszerű inverterek az energia visszatápláláshoz szorosan kapcsolódva egyrészt ellenőrző, másrészt analizáló, valamint korlátozó feladatokat is betöltenek. A szóban forgó többrétű funkcionalitás és a korábban taglalt fázisaszimmetria többletelőnyt biztosít.

Ahogy az a címben is említésre került, ezek a készülékek szabályozni vagy akár okos mérő segítségével korlátozni tudják a visszatáplálás lehetőségét. Sőt, ez még nem minden, hiszen a megtermelt többletet az adott esetben rendelkezésre álló energiatárolóba tudják továbbítani. 

Mindez együttesen azt eredményezi, hogy az ingatlan energiafelhasználása igencsak meg fogja közelíteni az optimális szintet. Méghozzá anélkül, hogy a drágán vételezett elektromos áram alkalmazására egyáltalán szükség lenne.

24 óra