Melyek a foghiány következményei? Mennyire súlyosak?

A legtöbben nem gondolnak bele, hogy már egy fog elvesztése is mennyi változást eredményezhet. A foghiány következményei szerteágazóak, egyesek nagyon gyorsan bekövetkeznek, mások pedig lassabban alakulnak ki. Érdemes azonban egy kicsit elmerülni a témában, hiszen a felkészültség, jól tájékozottság lehetőséget ad a helyes döntésre. 

Gyorsan bekövetkező, “látványos” változások

A legszembetűnőbb következmény az ínypapilla és az alátámasztó csontsövény sorvadása, ám ez nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a későbbi sikeres implantológiai beavatkozásnak is gátat szabhat. Amennyiben “eltűnik” a szükséges csontmennyiség, azt már bonyolultabb, költségesebb procedúrákkal lehet orvosolni, amelynek a kimenetele is bizonytalan. Viszont idejében cselekedve a Halász Klinikán a teljes fogatlanság is orvosolható. 

Milyen egyéb változások jelentkezhetnek a foghiány következtében? Gondolunk kell arra is, ha egy fogat elvesztünk, hogy annak és a vele szemközt lévő fognak kiesik a rágófelszíne, vagyis az étel nem lesz tökéletesen megrágva, ez pedig kihat az emésztésünkre, illetve az étkezés minőségére is.

Nem elhanyagolandó annak ténye sem, hogy a foghiány miatt torlódások alakulhatnak ki, s a hézagok tisztán tartása is nehezebb. Az ételmaradékok és plakkok könnyen bejutnak, ezzel megfelelő környezetet teremtve a szuvasodásnak, fogágybetegségnek. 

Az ínycsipke egészséges külleme, jellegzetes lefutása egyedül azonnali implantációval, azonnali megterheléssel őrizhető meg. Ezt már közvetlenül a húzást vagy fogelvesztést követően fontos megtenni. 

Milyen szövődményekkel számolhatunk hosszabb távon?

Fellazul a kontaktpont rendszer, melynek jelentős a szerepe az ínybetegségek elleni küzdelemben. A fogak között keletkező rések nemcsak a szuvasodás miatt veszélyesek, hanem az ínyvisszahúzódás miatt is. A fogágybetegség az ép fogakat is veszélybe sodorhatja. 

Megjelenhetnek csont- és ínytasakok is. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ez velük nem eshet meg, pedig a kezeletlen foghiány rengeteg negatív következménnyel jár. Egyedül úgy lehet tenni ellenük, ha a mielőbbi beavatkozást választjuk egy implantológiai kezelésekben jártas fogászaton, például az említett Halász Klinikán. 

Minél több idő telik el, annál nehezebb helyreállítani az eredeti állapotot. Nem beszélve arról, hogy ha sikerül is, ugyanolyan szép eredmény nem érhető el, mintha az ép, egészséges íny és csont mellett történt volna meg a beavatkozás.

Melyek a hátráltató tényezők?

A legtöbbször a félelem és a szégyenérzet jelent akadályt, pedig nem szabadna efféle érzéseket táplálni, hiszen éppen az a cél, hogy az önfeledt, gondtalan mosoly újra a mindennapok részét képezze. Ehhez viszont cselekvés szükséges, ráadásul az idő mindig ellenünk dolgozik, tehát a választott kezelési módok szempontjából és a végeredmény tekintetében sem mindegy, hogy mikor kezdődik meg a szükséges procedúra. 

Ezzel a tudással felvértezve legyünk tudatosak már a megelőzés terén is.

24 óra