Visszahívta a Nébih: agyhártyagyulladást, vérmérgezést is okozhat az Auchan népszerű terméke

Ne edd meg!

úlyos megbetegedést okozhat - szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal listeria monocytogenes baktérium szennyezettség miatt hívta vissza az Auchan Magyarország Kft. által forgalmazott disznósajtot. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! Hozzáteszik: az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik.

 Disznósajt, szeletelt, vákuumcsomagolt 100 g

Márka: Auchan Tuti Tipp

Minőségmegőrzési idő: 01.06.2022

Fotó: Nébih

A Nébih a honlapján arról is tájékoztatott: a "Listeria monocytogenes" a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. "A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek)" - írják, és az is kiderült, súlyos megbetegedéseket is okozhat. 

"Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat" - olvasható a Nébih vonatkozó oldalán.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra