Elő a szánkókat! Órákon belül megérkezik a hó!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint hózáporra is számíthatunk a hétvégén.

Péntek délután a kezdetben felhősebb területeken is csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen naposra fordul az idő - kezdi friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. "Legtovább a keleti harmadban, egy összeáramlási zóna mentén maradhat felhős az ég, ott helyenként zápor, hózápor előfordulhat. A nagy területen élénk, erős északnyugati, északi szél délutántól fokozatosan mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. Késő estére -7 és 0 fok közé hűl le a levegő." - írják a met.hu-n.

Péntek estére az ország legnagyobb részén kiderül az ég, majd az éjszaka második felében északnyugat felől elkezd megnövekedni a magasszintű felhőzet. Helyenként kialakulhat köd, zúzmarás köd. Csapadék nem valószínű. Gyenge lesz a légmozgás, hajnaltájt az északnyugati tájakon kezd feltámadni a délies szél. Hajnalban országos fagyra számíthatunk, általában -2 és -8 fok közötti értékekkel, azonban a fagyzugokban helyenként ettől hidegebb is lehet.

Szombaton délelőtt megszűnik a köd. A nap nagy részében fátyolfelhős-napos időre számíthatunk, de az északi megyékben lehetnek felhősebb tájak is. Határozott felhőzet növekedésre délutántól készülhetünk. Estére már mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég, akkortól északnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik. A légmozgás a legtöbb helyen mérsékelt marad, északnyugaton azonban tovább erősödik a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Vasárnap túlynomóan borult lesz az ég. Sokfelé számítani lehet csapadékra: az ország délkeleti felén inkább eső, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Dunántúlon havaseső, havazás lesz a jellemző. Délutántól az esőt a Dunántúl többi részén is hó válthatja fel. A szél a Dunántúlon északira fordul és megélénkül. Hajnalra általában -4 és +2 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugos északkeleti tájakon -5, -8 fokot is mérhetnek. A délutáni órákban 1, 7 fok valószínű, északon lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra