Elhunyt Benedek Tibor!

Borzasztó tragédia

Elhunyt Benedek Tibor!

Gyászol a magyar vízilabda, gyászol a magyar sport, gyászol Magyarország! Életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor, Olimpiai-, Világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. 

Benedek 1972. július 12-én született, a KSI-ben kezdett el vízilabdázni, 1988–89-ben ott mutatkozott be az élvonalban. A következő szezonban az Újpest szerződtette, ahol 1996-ig játszott, és a négy bajnoki cím megszerzése mellett tagja volt a LEN-kupa győztes (1993) és a BEK-győztes (1994) csapatnak is. Játékoskarrierje a Központi Sportiskolában (KSI) indult - írja az Origo.hu. A vízilabdát az édesanyja találta meg a számára. Benedek máröt éves korától orvosi javaslatra úszott, de ezt a sportot túlságosan monotonnak találta, így tért át a vízilabdára. Az első ifjúsági Európa-bajnokságán aranyérmes lett a magyar válogatottal.

A KSI-ből 17 évesen, 1989-ben kerül az Újpesthez, a lila-fehérekkel 1996-ig összesen négy bajnoki címet, két Magyar Kupát, valamint egy-egy LEN-kupát, Bajnokcsapatok Európa Kupáját, Szuperkupát és Világkupát nyert. 1994-ben pedig jön az újabb nagy siker: a lila-fehérekkel Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztes lesz Barcelonában. Ebben a sorozatban a legnagyobb ellenfél, az olasz Posillipo Napoli ellen, az elődöntő két meccsén összesen 9 gólt lőtt. A BEK-győzelmet a Pescara elleni Szuper Kupa diadal követi.

Az első válogatott aranyérem az atlantai VK-döntő megnyerése 1995-ben. 1996-ban már kétszeres Eb-ezüstérmesként és vb-bronzérmesként igazolt az olasz Racing Roma csapatába, amelyikkel 1999-ben megnyerte az olasz bajnokságot - írja az Origo. 

A magyar válogatottal 1997-ben szerezte az első Eb-aranyérmet, amikor a csapat megnyerte a sevillai Európa-bajnokságot, majd a következő évben vb-ezüstérmet szerzett Perth-ben. 2000-ben kezdődött a nagy olimpiai menetelés, amikor a Kemény Dénes által irányított csapat megnyerte a sydney-i olimpiát, hogy aztán 2004-ben előbb Athénban, majd újabb négy évvel később Pekingben is megvédte a címét. 

Edzőként 2013-ban vette át a magyar válogatott irányítását, amellyel az első nagy tornát, a barcelonai világbajnokságot mindjárt meg is nyerte. A következő évben ezüstérmes lett a csapattal a hazai rendezésű Eb-n, azonban a 2015-ös kazanyi vb-n csak hetedik, míg a következő évi riói olimpián az ötödik helyen végzett, Benedek pedig ezt követően az év végén lemondott a kapitányi posztról, és Újpesten vállalt munkát, ahol szakmai igazgatóként dolgozott, majd a 2018-a idény kezdetén a felnőtt csapat vezetőedzője is lett, miközben tagja lett a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének is.

2020. május 1-jén jelentette be, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Halála pótolhatatlan veszteség az egyetemes magyar sportéletnek és a honi vízilabdasportnak is.

Címlapfotó: Facebook/UVSE.Official

24 óra