Minden, amit a koleszterinről tudnod kell! - Tippek, hogy ne legyen magas!

Mi a koleszterin? Melyik a jó, melyik a rossz? Hogyan tudjuk a jót növelni a szervezetben?

Boros Edit írása

Mivel ezek nap mint nap felmerülő kérdések, arra gondoltam megosztok ezzel kapcsolatban pár fontos és hasznos információt.

A koleszterin az emberi szervezet nélkülözhetetlen, zsírban oldódó vegyülete. Az állati és az emberi sejtek membránjainak alkotója. Az emberi szervezet több hormonjának is része, valamint az emésztésben szerepet játszó epesavaknak is. 80%-a a májban termelődik, a maradék 20%-ot pedig a táplálékainkkal vesszük magunkhoz.

via GIPHY

LDL alacsony sűrűségű koleszterin. Ezt nevezik „rossz” koleszetrinnek: túl magas szintje esetén a felesleg lerakódik az erek falában, ezáltal merevvé, keménnyé teszi az érfalat, csökkenti az ér keresztmetszetét, így fokozza az érszűkület és érelmeszesedés esélyét, és így a szívinfarktus kockázatát is.

HDL a „jó” koleszterin – azaz magas sűrűségű koleszterin. A HDL segít abban, hogy a felesleges koleszterin a vérből a májba visszakerüljön, ahol lebontódik, epesavak is keletkeznek belőle, amelyek az emésztést segítik. Ezáltal csökken az érelmeszesedés esélye.

Következzen néhány étkezési és életmódbeli tipp a megfelelő arány fenntartásához, illetve az egészség megtartásához.

Kattints a hasznos tippekért!

24 óra