Ez a fűszer 40%-kal csökkentheti a daganatok kialakulását: fogyaszd minél gyakrabban

Egy ízében teljesen hétköznapi, mégis különleges erejű fűszerről derült ki, hogy nemcsak az ételeket teszi gazdagabbá, hanem a kutatók szerint bizonyos daganatok kialakulásának esélyét is jelentősen mérsékelheti.

A mindennapi konyha rejtett egészségvédő ereje

A táplálkozás és a különböző betegségek kapcsolata ma már jóval összetettebb annál, mint ahogy néhány évtizede gondoltuk. A modern kutatások sorra mutatják be, hogy nemcsak a nagy tápanyagcsoportoknak – mint a fehérjék, zsírok vagy szénhidrátok – van jelentőségük, hanem azoknak az apró, sokszor csak nyomokban jelen lévő növényi vegyületeknek is, amelyek a fűszernövényeket sajátos illatúvá és ízűvé teszik. Ezek az úgynevezett fitokemikáliák olyan biológiailag aktív anyagok, amelyek a szervezetben képesek befolyásolni a sejtek működését, a gyulladásos folyamatokat, és akár a daganatok kialakulásában szerepet játszó sejtpályákat is. 

A kutatók az elmúlt években egyre több olyan fűszert vizsgáltak, amelyek szerény küllemük ellenére egészen meglepő eredményeket produkáltak a laborokban: bizonyos kísérletekben a sejtosztódás lassítása, máshol a rákos sejtek pusztulásának fokozása volt megfigyelhető. A jelenség mögött általában az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású molekulák állnak, amelyek képesek ellensúlyozni azokat a káros folyamatokat, amelyek hosszú távon daganatok kialakulásához vezethetnek. Egy különösen sokat kutatott, Európában is népszerű fűszer kapcsán pedig most olyan adatok kerültek elő, amelyek alapján a rendszeres fogyasztás akár 40 százalékkal is mérsékelheti bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát.

 

Lapozz!

24 óra