Soha ne fagyaszd le ezt az ételt: mérgező lehet, miután kiolvasztod

Sokan gondolják, hogy a fagyasztó a legbiztonságosabb hely minden alapanyag számára, de van egy élelmiszer, amelynek a mélyhűtőbe tétele többet árt, mint használ. 

A fagyasztás látszólagos biztonsága

A modern háztartásokban szinte mindenhol megtalálható egy fagyasztó, hiszen ez a készülék lehetővé teszi, hogy hosszú hónapokig eltarthassuk az ételeket. A legtöbb ember szinte automatikusan minden zöldséget, gyümölcsöt vagy megmaradt fogást a mélyhűtőbe száműz, hiszen ott látszólag megáll az idő. Az alacsony hőmérséklet valóban lassítja a baktériumok és a penészgombák szaporodását, így biztonságosabbnak tűnik a tartósítás, mint bármilyen más módszer. Azonban sokan azt hiszik, hogy a fagyasztás a vitaminokat is megőrzi, és az étel pontosan ugyanolyan marad kiolvasztás után, mint amilyen frissen volt, a valóság azonban jóval árnyaltabb, és a mélyhűtő nem minden esetben jelent megoldást. Vannak olyan alapanyagok, amelyek szerkezete és kémiai összetétele a fagyasztás hatására megváltozik, és ez a változás később komoly veszélyekhez vezethet. Az emberek többsége csak a kellemetlen állagromlásra gondol, amikor például a fagyasztott uborka vagy saláta pépessé válik, ám a veszély ennél jóval súlyosabb is lehet. A kutatások ugyanis rávilágítottak, hogy bizonyos alapanyagokban mérgező vegyületek képződhetnek a fagyasztás és az azt követő sütés-főzés során, ami hosszabb távon egészségkárosító hatással járhat.

 

Lapozz!

24 óra