Soha ne fagyaszd le ezt az ételt: mérgező lehet, miután kiolvasztod

A nyers krumpli fagyasztásának veszélyei

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, így nem meglepő, hogy sokan próbálkoznak a hosszabb eltarthatóság érdekében a fagyasztásával is. A szakértők azonban egyértelműen óva intenek attól, hogy a krumpli nyers állapotban a mélyhűtőbe kerüljön. Ennek oka, hogy a burgonya keményítőtartalma a fagyasztás során gyorsan cukorrá alakul, és amikor a kiolvasztott gumókat magas hőmérsékleten megsütjük vagy megfőzzük, akrilamid nevű vegyület képződik. Az akrilamidról a tudományos kutatások bebizonyították, hogy rákkeltő hatású lehet, és idegrendszeri károsodásokat is okozhat, ha rendszeresen jut a szervezetbe. Ez a kockázat ráadásul szinte láthatatlan, hiszen a krumpli íze és kinézete sokszor alig változik, így a fogyasztó nem is sejti, milyen anyagokat juttat a testébe. Emellett a fagyasztás a burgonya állagát is teljesen tönkreteszi: kiolvasztás után lisztes, vizes és szétmálló lesz, tehát gasztronómiai szempontból sem érdemes kísérletezni vele. A szakértők azt javasolják, hogy a nyers krumplit mindig sötét, hűvös, jól szellőző helyen tároljuk, és soha ne tegyük se a hűtőbe, se a fagyasztóba. Csak a már előkészített, sütve vagy főzve megmaradt burgonyát lehet rövid időre lefagyasztani, de még ilyenkor sem érdemes hosszú hónapokig tárolni. A nyers gumók mélyhűtése tehát nemcsak teljesen felesleges, hanem kifejezetten egészségkárosító lehet, ezért ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családunkat, ezt a hibát mindenképpen kerüljük el.

 

Leadfotó: 123rf

24 óra