Ezzel az egy mozdulattal 20%-kal gyorsabban forr fel a víz: a séfek szerint ez a trükk aranyat ér

A trükk

A titok nem más, mint egy fedő használata, de nem akárhogyan. A legtöbben ugyanis vagy teljesen nyitva hagyják a fazekat, vagy lazán ráteszik a fedőt, a profi séfek viszont szorosan lefedik a lábast, mielőtt elkezdik melegíteni a vizet. Így a hő nem szökik el, hanem szó szerint bent marad az edényben, és a gőz is segít gyorsabban felforrósítani a vizet. Egy 2023-as konyhai teszt szerint ez a mozdulat átlagosan 20%-kal csökkentette a forralási időt, és a villany- vagy gázszámlán is meglátszott hosszú távon. Aki pedig még gyorsabb eredményt szeretne, az forró csapvizet töltsön az edénybe indulásként, így még több időt nyerhet. A fedő használata mellett további apró trükkökkel is gyorsíthatod a folyamatot. Például használj kisebb átmérőjű edényt, ha nem muszáj sok vizet forralni, mert a nagyobb felületen több energia megy veszendőbe. Emellett a sót vagy más hozzávalókat mindig csak a forrás után add a vízhez, mert ezek enyhén lelassíthatják a forrás elérését. Ha pedig van elektromos vízforralód, és főzni szeretnél, előforralhatod a vizet abban, majd átöntheted a lábosba: így akár fél perc alatt is elérheted a gyöngyöző pontot. Az elsőnek említett séftrükk tehát nemcsak időt, de energiát is spórol, ami pedig a legjobb benne, hogy nem kell hozzá más, csak egy jól illeszkedő fedő, amit már akkor az edényre helyezel, amikor elindítod a főzést. Aki egyszer kipróbálja, többé nem főz másképp. Ha pedig sokat sürögsz-forogsz a konyhában, ezt a mozdulatot pillanatok alatt rutinná teheted, és hidd el, meglepődsz majd, mennyi időt nyersz vele nap mint nap.

 

Leadfotó: 123rf

24 óra