Az ecetnél is erősebb: ez a folyadék szó szerint lemarja az odaégett a zsírt a sütőről
Ha azt szeretnéd, hogy a sütőd makulátlanul ragyogjon, és többé ne kelljen órákig súrolnod a készülék belsejét, hogy eltávolítsd a makacs szennyeződéseket, akkor ezt az elsőre furcsának tűnő takarítási trükköt mindenképp érdemes kipróbálnod.
Nincs is rosszabb, mint a zsíros sütő
Mindenki ismeri azt a pillanatot, amikor végre rászánja magát a sütő kitakarítására, majd öt perc múlva rájön, hogy kínszenvedés lesz az egész. A sütő belső falára ráégett zsír- és ételmaradványok nemcsak csúnyák, de egészségtelenek is, mert minden egyes használatkor füstölni kezdenek, és kellemetlen szagokat bocsátanak ki. Rengetegen nyúlnak ilyenkor bolti zsíroldókhoz, de ezek tele vannak erős vegyszerekkel, amelyek belélegezve vagy a bőrre kerülve is veszélyesek lehetnek. Ráadásul sok esetben nem is működnek megfelelően, ugyanis csak ideiglenesen oldják fel a szennyeződéseket, esetleg foltokat hagynak maguk után. Az ecet és szódabikarbóna kombinációja szintén népszerű, de a szaguk sokak számára zavaró, és nem minden zsíros felületen hatnak ugyanolyan jól. Egyre többen keresnek tehát olyan természetes, de hatékony alternatívát, amely valóban megtisztítja a sütőt, ugyanakkor nem teszi tönkre a légutakat vagy a felületeket. Sokan azonban nem is sejtik, hogy a megoldás ott lapul a hűtő alsó polcán egy befőttesüvegben. Egy olyan savanykás, erjesztett folyadékról van szó, amelyet sokan csak az emésztés javítása miatt fogyasztanak, pedig a háztartásban is igazi kincs lehet, és amit az erdélyi nagymamák már évtizedekkel ezelőtt is bevetettek, ha a sparhelt ragadt a kosztól.