Eddig áll el a már lefőzött kávé
A kávé sokak számára a reggel kezdete és a nap folytatásának elengedhetetlen kelléke – de vajon mennyi ideig fogyasztható biztonságosan, ha egyszer már lefőztük?
A frissen főzött kávé hamar veszít minőségéből – de nem csak az íze változik meg
A reggeli rohanásban sokan főznek nagyobb adag kávét, hogy ne kelljen újra és újra nekiállni a nap folyamán. Elterjedt szokás, hogy a maradékot egyszerűen félretesszük későbbre, akár órákra vagy másnapra is. Első pillantásra a kávé nem mutat romlásra utaló jeleket: nem habzik, nem szagos, nem válik zavarossá, és nem változik meg látványosan. Ezért sokan úgy gondolják, hogy akár egy napig is nyugodtan fogyasztható. Pedig a látszat csal. A lefőzött kávé is alá van vetve a fizikai és kémiai változásoknak, ráadásul a különböző hozzáadott anyagok – mint a tej, növényi italok vagy cukor – jelentősen megrövidítik a fogyaszthatósági idejét. Az oxidáció hatására az ízek gyorsan tompulnak, a kesernyés jegyek felerősödnek, és bár az ital nem „romlik meg” látványosan, mégis elveszíti eredeti élvezeti értékét – sőt, egészségügyi kockázatot is rejthet magában.