Eddig áll el a már lefőzött kávé
Szavatosság
A szakértők szerint a feketén lefőzött kávé szobahőmérsékleten maximum 12 órán át tekinthető biztonságosan fogyaszthatónak. Hűtőszekrényben tárolva ez az idő 24 órára növelhető, de csak akkor, ha nem tartalmaz semmilyen tejterméket vagy édesítőszert. Amint bármilyen adalék kerül a kávéba, az oxidáció és a baktériumok szaporodása felgyorsul, így az ilyen italokat már 2-4 órán belül érdemes elfogyasztani, vagy kiönteni. A tejjel vagy tejszínnel készült kávék ugyanis a szobahőmérsékleten tárolva különösen gyorsan romlanak. Ráadásul az újramelegítés sem ajánlott, mivel tovább torzítja az ízeket, és nem pusztítja el teljesen a már kialakult baktériumokat. A legjobb megoldás mindig az, ha csak annyi kávét főzünk, amennyit frissen el is fogyasztunk. Így nemcsak az élmény marad teljes, de az egészségünket is kevésbé tesszük kockára.
Leadfotó: 123RF