Ha ezt látod az érett banánon, semmiképp ne edd meg
A legtöbb banán előbb-utóbb barna vagy fekete foltokat kap – ez teljesen normális. Ám ha azt látod, hogy a héj alatt sötét, penészesedésre emlékeztető foltok jelennek meg, esetleg a belseje nyálkás, szürkés-fekete színű, vagy kellemetlen, erjedt szaga van, akkor azt a banánt semmiképp se fogyaszd el. Ezek a jelek már nem pusztán túlérettséget mutatnak, hanem azt, hogy a gyümölcs elkezdett romlani, és akár mikotoxinokat is tartalmazhat. A mikotoxinok penészgombák által termelt mérgező anyagok, melyek kis mennyiségben is veszélyesek lehetnek, különösen a májra és az immunrendszerre nézve. Ezek az anyagok sajnos nem semlegesíthetők hőkezeléssel sem, tehát még sütéshez vagy turmixhoz sem szabad felhasználni az ilyen banánt.
Különösen figyelj oda, ha a banán héja már repedezett, átázott vagy tapintásra furcsán puha, mert ezek a külső jegyek is arra utalhatnak, hogy belülről már megkezdődött a romlás. Bár kísértésbe eshetünk, hogy „még jó lehet egy sütihez”, a gyanús darabokat jobb inkább kidobni. Az egészségünk sokkal fontosabb, mint egy adag banánkenyér.
A legjobb módszer a megelőzésre, ha a banánokat hűvös, jól szellőző helyen tárolod, és amikor elkezdenek megbarnulni, időben felhasználod vagy lefagyasztod őket. Egy kis tudatosság a konyhában segíthet elkerülni, hogy a banán – amit egészséges nassolnivalónak szánnánk – valójában kockázatforrássá váljon.
Leadfotó: 123RF