Ha ezt látod az érett banánon, semmiképp ne edd meg

A legtöbb banán előbb-utóbb barna vagy fekete foltokat kap – ez teljesen normális. Ám ha azt látod, hogy a héj alatt sötét, penészesedésre emlékeztető foltok jelennek meg, esetleg a belseje nyálkás, szürkés-fekete színű, vagy kellemetlen, erjedt szaga van, akkor azt a banánt semmiképp se fogyaszd el. Ezek a jelek már nem pusztán túlérettséget mutatnak, hanem azt, hogy a gyümölcs elkezdett romlani, és akár mikotoxinokat is tartalmazhat. A mikotoxinok penészgombák által termelt mérgező anyagok, melyek kis mennyiségben is veszélyesek lehetnek, különösen a májra és az immunrendszerre nézve. Ezek az anyagok sajnos nem semlegesíthetők hőkezeléssel sem, tehát még sütéshez vagy turmixhoz sem szabad felhasználni az ilyen banánt.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

Különösen figyelj oda, ha a banán héja már repedezett, átázott vagy tapintásra furcsán puha, mert ezek a külső jegyek is arra utalhatnak, hogy belülről már megkezdődött a romlás. Bár kísértésbe eshetünk, hogy „még jó lehet egy sütihez”, a gyanús darabokat jobb inkább kidobni. Az egészségünk sokkal fontosabb, mint egy adag banánkenyér.

A legjobb módszer a megelőzésre, ha a banánokat hűvös, jól szellőző helyen tárolod, és amikor elkezdenek megbarnulni, időben felhasználod vagy lefagyasztod őket. Egy kis tudatosság a konyhában segíthet elkerülni, hogy a banán – amit egészséges nassolnivalónak szánnánk – valójában kockázatforrássá váljon.

Leadfotó: 123RF

24 óra