Tudtad? Ezek az ételek lehűtve tényleg segítik a fogyást

A legtöbb ember nem is sejti, hogy a krumpli, a rizs vagy akár a tészta másként viselkedik a szervezetben attól függően, hogy melegen vagy lehűtve esszük meg. Amikor ezeket az ételeket megfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, bennük egy különleges rostféle, a rezisztens keményítő képződik, amely nem emésztődik meg a vékonybélben. Ez pedig nemcsak hogy csökkenti az étkezés glikémiás indexét – vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet –, de elősegíti a zsírégetést is, ráadásul támogatja a jó bélflórát, így az emésztés is gördülékenyebb lesz. Ezen kívül a hidegen fogyasztott ételek alacsonyabb hőmérséklete miatt a testnek több energiába kerül azok „felmelegítése”, ami szintén némi extra kalóriát éget el.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

De mégis mely ételekről van szó, és hogyan érdemes őket fogyasztani, hogy valóban támogassák a fogyást?

A főtt krumpli, ha kihűl és salátaként fogyasztjuk, máris sokkal diétásabb, mint frissen, forrón tálalva. Ugyanez igaz a főtt rizsre is – a hideg rizssaláták nemcsak finomak, de zsírégető hatásúak is. A tészták esetében különösen a durumtészta ajánlott, amit főzés után le kell hűteni, majd hidegen tálalni zöldségekkel. A zabkása is kiváló példa: ha este beáztatjuk hideg vízbe vagy növényi tejbe, reggel hidegen fogyasztva támogatja a súlyvesztést, szemben a meleg verzióval. És még egy bónusz: a banán is tartalmaz rezisztens keményítőt, különösen akkor, ha még nem teljesen érett, kissé zöldes.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden meleg ételt száműzni kellene az étrendünkből, de időnként érdemes lecserélni egy-egy fogást hűtött verzióra – főleg, ha egyszerre akarunk jót tenni az emésztésünkkel, a vércukorszintünkkel és a vonalainkkal.

Leadfotó: 123RF

 

24 óra