Ez a diétás édesítőszer akár 40%-kal növelheti a szívroham kockázatát: ne fogyaszd, ha jót akarsz magadnak

Sokan nem gondolnák, de az édesítőszerek közül is vannak veszélyesek - mint az kiderült, az egyik kifejezetten nem tesz jót a szívnek, sőt...

Egészséges alternatívák - vagy mégsem?

Az utóbbi években egyre többen keresik a cukormentes alternatívákat, hogy csökkentsék kalóriabevitelüket, kordában tartsák vércukorszintjüket, vagy támogassák fogyókúrájukat. Ennek köszönhetően a mesterséges és természetes édesítőszerek piaca virágzik: ezek számos termékben megtalálhatók, beleértve az üdítőket, péksüteményeket, fehérjeszeleteket és cukormentes édességeket. Az édesítőszerek egyik legnagyobb előnye, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos cukor, így segíthetnek a testsúly kontrollálásában. Emellett sok édesítőszer, például a stevia vagy az eritritol, nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek számára is vonzó választás lehet. Ugyanakkor egyre több kutatás mutat rá arra, hogy ezek az alternatívák nem teljesen kockázatmentesek. Egyes mesterséges édesítőszerekről, mint az aszpartám vagy a szacharin, korábban felmerült, hogy hosszú távon egészségügyi problémákat okozhatnak. Most pedig egy másik népszerű, természetes cukoralkohol került a figyelem középpontjába – és a legújabb tudományos eredmények alapján sokkal veszélyesebb lehet, mint eddig gondoltuk.

VIDEO
2025-ös divattrendek

 

Lapozz a részletekért!

24 óra