Tanulmány igazolta: ezt teszi a koronavírus az ember agyával

Egy most készült tanulmány mutatta ki, milyen komoly hatással lehet az agyra a koronavírus.

Lehet, hogy a világjárvány már véget ért, de még mindig sokan betegszenek meg a koronavírustól, nem csak külföldön, idehaza is. Egy most készült tanulmányból pedig az derült ki, a betegség súlyosan károsíthatja az emberi agyat.

Agyköd

A Liverpooli Egyetem, a King's College London és a Cambridge-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a súlyos koronavírusos megbetegedés milyen hatással van a betegek kognitív képességeire - az eredményeiket a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé. „A kórházi kezelés után sok koronavírusos beteg számol be tartós kognitív tünetekről, amelyeket gyakran „agyködként” emlegetnek” - állítja a tanulmány szerzője, Greta Wood a sajtóközleményben.

Megdöbbentő eredmények

A tanulmányhoz 351 olyan beteg agyi teljesítményét vizsgálták, akiket Covid miatt kellett kórházba szállítani. Az eredmények megdöbbentőek voltak: a vérvizsgálatok és az agy MRI-vizsgálatai azt mutatták, hogy a betegek kognitív képességei 12-18 hónappal a betegségük után jelentősen romlottak

„Megdöbbentő, hogy a koronát követően megfigyelt kognitív deficit húsz évnyi normális öregedésnek felelt meg”

- mondták a kutatók.

„Ezek a tartós kognitív deficitek mind a klinikai neurológiai szövődményekkel rendelkező, mind a klinikai szövődmények nélküli betegeknél előfordultak” - folytatták a tudósok, majd hozzátették: „Ez arra utal, hogy a korona önmagában neurológiai diagnózis nélkül is okozhat kognitív károsodást”.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az eredményeket nem szabad minden koronavírusos betegre alkalmazni. Olyan betegekről van szó, akiket kórházba kellett szállítani. 

Címlapfotó: 123rf.com

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra