KVÍZ: Oszlasd el a füstöt - mennyit tudsz a dohányzás ártalmairól?

Hallottál már a füstmentes technológiákról? Tudod, mi az alapvető különbség a füstmentes alternatívák és a cigarettázás között? Szeretnél többet tudni, hogy tudatosabban és felelősebben dönthess – vagy csak ellenőriznéd, mekkora biztonságot nyújt a jelenlegi tudásod? Töltsd ki rövid tesztünket és derítsd ki, mennyire megalapozottak az ismereteid az ártalomcsökkentésről!

Induljon a kvíz!

Kérdés 1: 
Hányan dohányoznak Magyarországon? 
A. 2,4 millióan
B. 3,8 millióan
C. 1 millióan

Kérdés 2: 
Valóban a nikotin egészségügyi kockázata a legmagasabb a dohányzásban?
A. Igen.
B. Az égés során keletkező káros anyagok a legártalmasabbak.

Kérdés 3: 
Leszokni a dohányzásról mindig a legjobb döntés, sokan mégsem tesznek így. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik nem szoknak le, valójában nincs választási lehetőségük az ártalomcsökkentésre. 
A. Igaz 
B. Hamis 

Kérdés 4: 
Melyik állítás igaz a füstmentes technológiákról? 
A. A füstmentes technológiák ugyanolyan károsak, mint a cigaretta. 
B. A füstmentes technológiák leszokást segítő eszközök. 
C. Cigarettázáskor, a dohány égése során keletkezik a legtöbb káros anyag. A füstmentes technológiáknál nincs égés, így sokkal kevesebb káros anyag szabadul fel. 

Teszt a dohányzásról - TWN

Helyes válaszok: 

1 – A 
2 – B 
3 – B 
4 – C 

A legjobb természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha pedig már dohányzunk, szokjunk le, mivel a kizárólag a leszokással csökkenthető a legnagyobb valószínűséggel a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata, ezért aki elhatározta, hogy leszokik, azt elhatározásában támogatni kell, valamint érdemes igénybe venni a különféle leszokástámogató programok segítségét is. 
Abban az esetben, ha nem szokunk le, érdemes tájékozódni az ártalomcsökkentésről.

A teszteredmények alapján már látod, hol tartasz most az ártalomcsökkentés ismeretében.

Mindenkinek fontos tisztában lenni azzal, hogy: 

  • A cigarettából káros vegyi anyagok sokasága szabadul fel az égés során, amelyek elsődleges okozói a dohányzással összefüggő súlyos megbetegségeknek, mint például a tüdőráknak. A füstmentes technológiák jelentősen kevesebb károsanyag kitettséggel járnak a cigarettához képest, a károsanyag kitettség csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggést még hosszútávú kutatásokban vizsgálják.
  • A füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés csak a cigarettázás teljes mellőzésével érhető el, együttes használatuk során nem érvényesül maradéktalanul az ártalomcsökkentés.
  • A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, tartalmaznak például nikotint, ami erősen függőséget okozó anyag, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, valamint káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre is. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra