Ezért kellene egy csésze sót tennie mindenkinek a hűtőbe

A hűtőszekrényt csak a 20. század elején találták fel. Azelőtt az emberek főlehg a föld mélyére ásott pincékben tárolták az élelmiszereket. A húst és a halat gyakran sóval tartósították.

Egyszerűen fogalmazva, a só képes a sejtekből vizet kivonni, ami a kristályszerkezetének köszönhető. A kémiai vegyület kationokból és anionokból áll. Ezek poláris kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, azaz egy récsszerkezetben helyezkednek el. A só ezen a felületen viszonylag sok kötést tud kialakítani.

Mivel a víz is egy oxigénatom és két hidrogénatom közötti poláris kötésből áll, így sókristály pozitív és negatív töltésű ionjai könnyen kötődnek a negatív és pozitív töltésű vízmolekulákkal. A sórács feloldódik, így további vegyületek képződhetnek. Emiatt a sót hidrofilnek vagy vízkedvelőnek is nevezik.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra