Így néz ki az internet Észak-Koreában - Fotó

Egy technikai hiba miatt nemrég bárki körülnézhetett az észak-koreai interneten - és csak úgy ámultak. A cenzúrázott online világban kevesebb weboldal létezik, mint a GTA 5 nevű játékszoftver elképzelt világában.

Mint ahogyan minden mást, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor az országának internetét is szigorú felügyelet alatt tartja. Természetesen a külföldi weboldalakat blokkolják, így az ország 24 millió lakosának észak-koreai weboldalakkal kell beérnie. Feltéve, ha van internet-kapcsolatuk.

17 éves sikertörténet

Észak-Koreának csak 2007 óta van saját internetes domainje, így viszonylag későn csatlakoztak a trendekhez. Az ország 2004-ben igényelt saját országspecifikus tartományt és a ".kp" nevű domaint kapta meg. Mivel az internet belső struktúrájáról keveset lehet tudni, így nehéz megbecsülni, mennyire lehet elterjedt. Nemrég azonban egy konfigurációs hiba miatt egy programozói csoport hozzá tudott férni Észak-Korea tartománynévrendszeréhez (DNS - A szerk.).

A felfedezéseikről a Github nevű fejlesztői platformon tettek közzé információkat - ez az első alkalom, hogy bárki láthatta, mekkora és milyen az internet Észak-Koreában valójában.

Az is kiderült, hány internete oldal létezik - mutatunk is egyet!

Lapozz a folytatásért!

24 óra