Kiderült: ezért kérdezik meg az irányítószámunkat gyakran a szupermarketek kasszáinál

Egyrészt: azok a szupermarketek például, amelyek még mindig fizikai szórólapokat osztogatnak, tudják, hogy ez az intézkedés hol különösen hasznos, hol pedig kevésbé.

Másrészt: az ügyfelek irányítószámának ismerete arra is felhasználható, hogy meghatározzák, van-e értelme egy adott helyen újabb üzletet nyitni.

Muszáj válaszolnod?

Az irányítószámára vonatkozó kérdésre nem vagy köteles (őszintén) válaszolni. Az adatvédelmi aggályaid meg lehet, hogy feleslegesek, pláne, ha készpénzzel fizettél. Hiszen egy irányítószámmal nem lehet téged beazonosítani konkrétan. Sőt, elméletileg bármit bediktálhatsz. Ez némileg meghamisítaná a statisztikát, de természetesen ez nem feltétlenül a Te problémájád.

Mindenesetre elegánsabb egyszerűen és udvariasan megtagadni a választ. Ebben az esetben a pénztárnál dolgozók sokszor egy előre megadott kódot ütnek a gépbe. És hidd el, nem sértődnek meg ezen! Ezt mutatja egy állítóéagos pénztáros kommentje az egyik adatvédelmi cég blogján. "Örülök minden olyan vásárlónak, aki nem hajlandó nyilatkozni, majd kötelességtudóan beütöm a 00000-et, mivel nem tudok szavakat beírni" - magyarázza az illető, akit bevallása szernt idegesíti, ha fel kell tennie ezt a kérdést.

Ráadásul azelőtt,, mielőtt megmondaná a vevőnek a vásárlása árát, ami gyakran kizökkenti őket.

Címlapfotó: 123rf.com

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra