Ezeket a színeket viseld a legnagyobb melegben - több fokkal hűvösebbnek érezheted magad

A nyári kánikula idején az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk elviselhetőbbé tenni a forróságot. Az egyik leghatékonyabb módja ennek a megfelelő ruházat kiválasztása. Nemcsak az anyagok és a szabás, hanem a színek is nagyban befolyásolják, mennyire érezzük magunkat hűvösnek és kényelmesnek a hőségben. A kánikulában a megfelelő ruházat kiválasztása alapvetően befolyásolja a komfortérzetünket. Nemcsak kényelmesebbek lehetünk, hanem az egészségünket is védhetjük a forró nyári napokon.

De mely színek azok, amelyek a legjobban segítenek ebben? Lássuk a tudományos és gyakorlati szempontokat.

Világos színek

A világos színek, mint a fehér, a bézs, a halványkék vagy a világosszürke, a legjobb választások a kánikulában. Ennek oka, hogy a világos színek visszaverik a napfény nagy részét, így kevésbé melegszenek fel. A fehér szín különösen hatékony, mivel majdnem az összes fényt visszaveri, ezzel minimalizálva a testre jutó hőmennyiséget.

Pasztell árnyalatok

A pasztell színek, mint a mentazöld, a halványrózsaszín, a levendula vagy a sárgás árnyalatok szintén jó választások. Ezek a színek nemcsak visszaverik a fényt, hanem nyugtató hatással is vannak, ami pszichológiailag is segíthet hűvösebbnek érezni a hőmérsékletet.

Kerüljük a sötét színeket

A sötét színek, mint a fekete, a sötétkék vagy a mélyvörös, elnyelik a napfény nagy részét, ezáltal felmelegszenek és hőt adnak le a bőr felé. Ezek a színek növelik a testhőmérsékletet, és a kánikulában különösen kellemetlenné válhatnak.

Természetes anyagok

Bár nem színek, fontos megemlíteni, hogy a természetes anyagok, mint a pamut, a len vagy a selyem, sokkal jobban lélegeznek, mint a szintetikus anyagok. Ezek az anyagok segítenek a bőrnek lélegezni, és elvezetik az izzadságot, így hozzájárulnak a hűvösebb érzethez.

Minták és nyomatok

A különböző minták és nyomatok, mint például a virágminták, csíkok vagy pöttyök, szintén befolyásolhatják a hőérzetet. Az apró, világos minták visszaverhetik a fényt és elvonhatják a figyelmet a melegtől, így pszichológiailag segíthetnek hűvösebbnek érezni a hőmérsékletet.

Az anyag vastagsága

A vékony, légáteresztő anyagok, függetlenül a színtől, szintén segíthetnek a hőérzet csökkentésében. A vastag anyagok hőt tartanak meg, és kevésbé engedik át a levegőt, ami melegebb érzetet eredményez.

 

Leadfotó: 123RF

VIA

Életmód